Flygbild över Åsnen - många öar i klarblått vatten.

Nya och större nationalparker

Just nu pågår ett arbete med att bilda:

  • Vålådalen/Sylarna/Helags i Jämtlands län

Ytterligare tre områden är planerade att startas upp under året, för att komplettera dagens 30 nationalparker. De tre planerade områdena är:

  • Nämdöskärgården i Stockholms län
  • Bästeträsk på Gotland
  • Reivo i Norrbottens län

Dessutom pågår ett arbete med att utvidga några av de nationalparker som redan finns. De två nuvarande nationalparkerna som kommer att utvidgas är Björnlandet och Tiveden. Det är riksdag och regering som beslutar om nya och utvidgade nationalparker. Naturvårdsverket ansvarar tillsammans med länsstyrelsen för beslutsunderlag och planering av nationalparkerna.

Den nya nationalparken i Åsnen

Den nya nationalpark som ligger närmast i tid för att invigas är Åsnens nationalpark – ett område som representerar det sydsvenska slättlandskapet. Här kan du uppleva ett orört och vildmarksartat skogs- och sjölandskap med ett rikt växt- och djurliv.

Åsnen ligger i Alvesta och Tingsryds kommuner och på gränsen till Växjö kommun. Nationalparken kommer att omfatta naturreservaten Bjurkärr, Toftåsa myr och Västra Åsnens övärld. Även några angränsande områden, som till exempel den mytomspunna platsen Trollberget, kommer att ingå för att knyta ihop området och skapa utrymme för besöksplatser och vandringsleder.

Åsnens nationalpark invigs den 25 maj 2018.