Färnebofjärdens nationalpark
Färnebofjärden, en älv går igenom en skog av höstfärger.

Färnebofjärdens nationalpark

Ett unikt älvlandskap i en påfallande vacker del av Nedre Dalälven

Sjöar, forsar, våtmarker och skogar bildar en mosaik av speciella miljöer. Här ligger "Limes Norrlandicus", den biologiska norrlandsgränsen, där det märkliga mötet mellan syd- och nordsvenska växt- och djurarter äger rum. Parken är idealisk för den fågelintresserade. Det ovanligt rika fågellivet med över 100 regelbundet häckande arter saknar motsvarighet i resten av landet.

Om Färnebofjärdens nationalpark

Aktuellt i Färnebofjärdens nationalpark

Tillträdesförbud i parken 2023

01 juli 2023

Fiskgjusen är extremt störningskänslig och kan lämna sina ungar om den känner oro. Tiden 1 januari till 31 juli råder därför tillfälliga tillträdesförbud på i vissa områden i nationalparken. Detta för att ge häckande fiskgjusar men även tärnor och lekande fisk lite extra lugn och ro. För att uppmärksamma besökare om tillträdesförbudet sätter vi upp skyltar på land och bojar läggs ut i vattnet där tillträdesförbudet framgår. Delar av områden på Isön, Djupviken, Sandöholmarna, Kalvövassen, Braskarön och Sandreveln ingår i tillträdesförbudet. Gå in på fliken Besöksinformation, säkerhet och regler för fullständig bild.

Besöksinformation

Här kan du läsa om allt du behöver veta inför ett besök i Färnebofjärdens nationalpark. När det är bäst att besöka nationalparken, hur du hittar hit och om vilka regler som gäller i området.

Upplevelser i Färnebofjärdens nationalpark

I Färnebofjärdens nationalpark kan du beundra utsikten från Skekarsbotornet, uppleva forsens kraft, skåda fåglar, paddla, vandra och mycket mer!

Fler upplevelser i Färnebofjärdens nationalpark

Sveriges nationalparker i sociala medier

Följ Färnebofjärdens nationalpark och Sveriges nationalparker på Instagram: @farnebofjardens_nationalpark @sveriges_nationalparker

Mer om Sveriges nationalparker i sociala medier

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, Twitter och via mail.