Söderåsens nationalpark
Praktikanter är ute och arbetar i nationalparken vid en spångFoto: Söderåsens nationalpark

Praktik eller examensarbete

Vill du göra praktik eller skriva examensarbete i Söderåsens nationalpark? Läs här nedan vad som gäller.

Om upplevelsen

Praktik

Vi har tyvärr ingen möjlighet att ta emot praktikanter under 2024.

Praktiktid
: Vi tar emot praktikanter löpande, rekommenderad praktiktid
är 1-6 månader.

Lön: Vi har ingen möjlighet att betala någon lön, men erbjuder gratis boende under hela praktikperioden. Läs mer under rubriken boende.

Arbetsuppgifter: Dina främsta arbetsuppgifter kommer vara att bistå nationalparkens och/eller naturums ordinarie personal i deras dagliga arbete. Beroende på ditt intresse och dina kunskaper kan det exempelvis handla om underhåll av friluftsanläggningar, naturvägledning, naturvårdsåtgärder, inventeringar eller mer teoretiska moment – samtliga praktikanter kommer dock få ta del av grundläggande arbete som renhållning av rastplatser och ledtillsyn. Du kommer även få ett eller flera egna projekt av något slag att driva självständigt, med stöd av din handledare här.

Körkort: B-körkort är ett krav

Språk: Att du talar och förstår svenska eller engelska är ett krav

Boende: Om du så önskar kan du bo i vår stuga Liden, ett enkelt äldre torp i skogen i nationalparken, ensam eller tillsammans med annan praktikant. I huset finns flera sängplatser, toalett och kök. Dusch och tvättstuga finns i förvaltningsbyggnaden där du arbetar. Husgeråd, täcken och kuddar finns i torpet, sängkläder och handdukar står du själv för, liksom mat och andra förbrukningsartiklar. TV saknas men det finns internet på Liden.

Du får gärna ha gäster boende hos dig, men om du delar huset med annan praktikant måste det samrådas med hen i god tid.

Transportmedel: Transporter inom förvaltningsområdet sker oftast i bil, och det är därför viktigt att du har körkort för att kunna arbeta självständigt.

För att du ska kunna ta dig runt på din fritid rekommenderar vi att du har egen bil, men det är inget krav. Mataffärer finns inom 5 km avstånd, övrig samhällsservice som apotek är längre, men kan nås med buss.

Kläder: Vi står för arbetskläder och skyddsskor eftersom det är viktigt att du är rätt klädd, både för din säkerhet och för att det ska synas att du arbetar i nationalparken.

Arbetstider: Du arbetar 8.00-16.00, med lunchrast ca 12.00. Du förväntas generellt inte arbeta kvällar och helger, även om undantag kan förekomma – självklart efter diskussion med dig.

Övrigt: För att bli antagen som praktikant måste du vara inskriven på en högre utbildning inom ett adekvat ämne. Försäkring tillhandahålls generellt sett av din utbildning, om detta inte är möjligt kan vi tillhandahålla försäkring. Hör gärna av dig till oss om du har frågor!

Examensarbete

Vi tar gärna emot dig som vill skriva ditt examensarbete eller motsvarande om nationalparken eller någon av våra naturreservat. 

Vi har några förslag på ämnen, men du är även välkommen med egna förslag – tänk dock på att alla undersökningar måste vara förenliga med restriktioner och regelverk i nationalparken och andra skyddade områden. Vi kan erbjuda handledning i viss utsträckning.

Även som student kan du använda vår stuga Liden i mån av plats (se boende ovan). Tänk också på att du kan kombinera ditt examensarbete med praktik om du så önskar!

Välkommen med din ansökan och cv!
Önskar du praktik på våren - sista ansökningsdag 1 september.
Önskar du praktik på hösten - sista ansökningsdag 1 mars.

Kontakt

Skicka mail med bilaga till Tove Hultberg:

Tid

Hela året

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.