
Aktuellt
Här kan du läsa om aktuella händelser i nationalparken.
Aktörsutbildning under 2024
Den 10-11 april 2024 är det möjlig att delta i aktörsutbildningen på Store Mosse nationalpark. Genom denna utbildning har du som har aktiviteter i eller i direkt anslutning till nationalparken möjlighet att bli samarbetsparter till nationalparken.
Så vilka fördelar finns att bli samarbetsparter?
- Träffa, interagera, inspireras och skapa nya samarbeta med andra partners
- Få exponering på Store Mosses sida på Sveriges Nationalparkers websida.
- Kunskap om Store Mosse.
- Medverka i diverse publika evenemang som hålls på Store Mosse
Anmäl intresse senast 20 mars 2024 till...
E-post: storemosse@lansstyrelsen.se
Telefon: 010-223 61 30
För lite mer information om samarbetspartners och vilka som redan gått utbildningen, följ denna länk
Samarbetspartners (sverigesnationalparker.se)

Utställning: Nordiska väsen - Rödlistan

Som vi vet är alla av våra arter (mossor, lavar, fåglar, svampar och allt möjligt annat) knutna till landskapet. Men vi lever i ett föränderligt landskapet - och arterna blir rödlistade. Det handlar om utdikade våtmarker, nedhuggna skogar och uppdämda forsar.
Vi har också ett antal nordiska väsen (näcken, skogsrået, gårdstomten och de andra). När såg ni dem senast? Varför ses de så sällan? De är ju också starkt knutna till vårt landskap, som vi har förändrat så mycket. Tänk om de också är rödlistade? Var skall skogsrået gömma sig när all skog är nedhuggen? Var skall näcken spela i utbyggda älvar och hur skall gårdstomten hitta en liten ladugård att vara i, när allting är stordrift nuförtiden? När våtmarkerna har dikats ut har älvorna ingenstans att dansa och sjöjungfrun dör när hon fastnar i bottentrålen.
Tillsammans med Dr Tommy Kuusela på Institutet för Språkvård och Folkminnen, har Linnéa Jägrud tagit fram rödlistan. Tommy står också bakom den mycket populära podden "När man talar om trollen". Rödlistan är skriven på ett sätt man som naturvetare känner igen, baserat på fragmenteringsgrad och senaste observation. Den torra vetenskapliga tonen kontrasterar fint mot bilderna som är mer fantasifulla, det är dock skrivet så att även lekmän förstår och det är dessutom ganska lite text.
Fotograf är den erkända och prisbelönta Tore Hagman, som gjort ett stort antal fotoböcker som alla handlar om landskapet på ett eller annat sätt. Med glädje och kreativitet har Tore och Linnéa lekt fram bilderna, tålmodigt väntande på rätt ljus och förutsättningar. Tore är den som garanterat den höga kvaliteten på dessa bilder och han har gjort ett ypperligt jobb!
Tänk på var ni parkerar

Store Mosse nationalpark är ett välbesökt turistmål. Under sommaren blir våra parkeringar snabbt fulla vilket kan göra det svårt att hitta parkeringsplats. Viktigt att tänka på då är att nationalparker har sina egna föreskrifter som säger bland annat att det är förbjudet att parkera utanför anvisade vägar och parkeringsplatser.
I år är första året som vi har ett parkeringsbolag som hjälper oss att hålla ordning. Tidigare år har vi haft parkeringskaos som gjort att bussar, räddningstjänsten och vår egen personal inte kunnat ta sig fram. Så vi vädjar till er besökare att följa skyltningen var ni får stå parkerade.
Vi har lämnat all skyltning till parkeringsbolaget. Får man en p-bot som man tycker är orättvis så ska man överklaga till parkeringsbolaget Smart Park på telefonnummer 0771 80 88 80.
Om det är fullt på huvudparkeringen kan man försöka parkera vid någon av de övriga ingångarna till nationalparken.
- Östra Rockne
- Kittlakull
- Kävsjö
- Södra Svänö
- Häradsö
- Kvarnö
- Lövö
- Björnekullen
- Andersberg
För karta följ länken, store-mosse-nationalpark-karta-2017-sve.pdf (sverigesnationalparker.se)
Föreskrifterna som gäller i Store Mosse nationalpark hittar ni här: NFS 2015:8 Naturvårdsverkets föreskrifter för Store Mosse nationalpark (sverigesnationalparker.se)
Dela med dina vänner
Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.