Så funkar det

Innehållet på webbplatsen ska vara tillgängligt och användbart för så många som möjligt. Syftet med sverigesnationalparker.se är att inspirera till att besöka en eller flera av Sveriges 29 nationalparker samt att sprida vikten av naturvård och skyddad natur.

Struktur på webbplatsen

Innehållet är uppdelat på en global övergripande del samt 29 parksspecifika delar. Du hittar parkerna under Välj nationalpark i huvudmenyn. Den hittar du lättast i webbplatsens övre, vänstra hörn.

Varje nationalpark har en egen startsida med tillhörande undersidor – Besöksinformation, Nationalparksfakta och information om aktiviteter och sevärdheter.

Naturvårdsverket ansvarar för informationen på webbplatsens globala övergripande delar. Länens nationalparkförvaltare ansvarar för informationen på respektive nationalparks delar. 

Ändra utseende på webbplatsen

Sverigesnationalparker.se anpassar sig för att fungera bra oavsett om du besöker webbplatsen med din mobil, surfplatta eller dator. Det spelar heller ingen roll vilken webbläsare du använder. Webbplatsen kan se olika ut i olika webbläsare men allt innehåll är tillgängligt i samtliga läsare.

Ändra textstorlek

Om du upplever att texten på sidorna är för liten eller för stor kan du enkelt ändra den med din webbläsares inbyggda funktioner. Du hittar alternativ för att ändra textstorlek i webbläsarens menyer. I de flesta moderna webbläsare kan du ändra textstorleken genom att hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på mushjulet. Denna justering slår ofta igenom på alla webbplatser du besöker.

Tillgänglighet

Webbplatsen är byggd utifrån E-delegationens riktlinjer för webbutveckling.

Mer information på webbriktlinjer.se

Webbstandarder som webbplatsen följer

Sverigesnationalparker.se följer de senaste HTML-standarderna, för närvarande HTML5. Webbplatsen strävar efter att uppnå tillgänglighetskraven i WCAG 2.0 nivå AA samt WAI ARIA som är en standard för att beskriva avancerat innehåll för skärmläsare.

WCAG 2.0

WAI ARIA (information på engelska)

Program

På webbplatsen finns länkar till dokument i olika filformat. För att kunna ta del av dem behövs ofta ytterligare ett program utöver din webbläsare.

När du laddar ner ett dokument i PDF (Portable Document Format) är det nödvändigt att du har ett program som kan läsa det filformatet. Ett vanligt och gratis program är Adobe Reader.

Adobe Reader

Ett så kallat ”insticksprogram” som du kan komma att behöva för att ta del av information på webbplatsen är Adobe Flash Player. Programvaran möjliggör bland annat filmuppspelning och är gratis att installera på din dator.

Adobe Flash Player

Du som inte har program som kan läsa filformaten för Word, Excel eller PowerPoint kan ladda ner Microsoft Viewer gratis.

Word Viewer
Excel Viewer
Power Point Viewer

Skript

Webbplatsen kan se olika ut i olika webbläsare men allt innehåll är tillgängligt. För att webbplatsen ska fungera för alla användare oavsett om de surfar från en dator eller mobil upplevs den bäst med så kallat JavaScript påslaget. Om du har en mycket föråldrad webbläsare eller har slagit av JavaScript kommer webbplatsen att visas i ett förenklat utförande. I det läget presenteras innehållet på webbplatsen utan risk att bli otillgängligt.

Upphovsrätt

De flesta fotografierna och illustrationerna på webbplatsen är skyddade av fotografens eller illustratörens upphovsrätt. Det är alltså inte tillåtet att använda de bilderna utan tillstånd.

Länkningspolicy

Länka gärna till sverigesnationalparker.se men tänk på att:

  • Inte använda webbplatsens logotyper för att länka till vår webbplats. Vi vill undvika tveksamhet om vem som är ansvarig för informationen på den webbsida där länken är placerad.
  • Länka så att sverigesnationalparker.se inte placeras inom ramarna (frameset) för en annan webbplats.

Välkommen att lämna synpunkter

Har du synpunkter på sverigesnationalparker.se är du välkommen att kontakta Naturvårdsverket:

kommunikation@naturvardsverket.se