Start

Så funkar det

Innehållet på webbplatsen ska vara tillgängligt och användbart för så många som möjligt. Syftet med sverigesnationalparker.se är att inspirera till att besöka en eller flera av Sveriges 30 nationalparker samt att sprida vikten av naturvård och skyddad natur.

Struktur på webbplatsen

Innehållet är uppdelat på en global övergripande del samt 30 parksspecifika delar. Du hittar parkerna under Välj nationalpark i huvudmenyn. Den hittar du lättast i webbplatsens övre, vänstra hörn.

Varje nationalpark har en egen startsida med tillhörande undersidor – Besöksinformation, Nationalparksfakta och information om aktiviteter och sevärdheter.

Ansvar

Respektive nationalparksförvaltning är ansvarig för sin nationalparks del på webbplatsen. Naturvårdsverket är ansvarig för webbplatsens globala delar. 

Ändra utseende på webbplatsen

Sverigesnationalparker.se är anpassad för att fungera för mobil, surfplatta eller dator. Webbplatsen kan se olika ut i olika webbläsare men allt innehåll är tillgängligt.

Ändra textstorlek

Upplever du att texten på webbplatsen är för liten eller för stor så kan du ändra detta i din webbläsares menyer. I de flesta moderna webbläsare kan du ändra textstorleken genom att hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på mushjulet. Denna justering slår ofta igenom på alla webbplatser du besöker.

Tillgänglighet

Webbplatsen är byggd utifrån E-delegationens riktlinjer för webbutveckling.

Lyssna

Sveriges nationalparkers webbplats är anpassad så att den går att lyssna på. På webbplatsens svenska, engelska och tyska del finns en ikon med en hörlur och ordet lyssna. Klicka på ikonen så startas spelaren automatiskt och du får sidan uppläst.

Så här gör du för att lyssna på Sveriges nationalparkers webb:

  • Klicka på ikonen. Då startas spelaren automatiskt. Uppläsningen börjar högst upp på sidan och fortsätter nedåt.
  • Du kan också välja att markera endast den text du vill lyssna på. Då visas en symbol, med knappar för uppspelning.
  • Uppläsningen är syntetisk och klarar av svenska, engelska och tyska.

Behöver du ytterligare stöd för uppläsningen kan du anpassa uppläsningens hastighet eller få texten markerad. Då blir det lättare att lyssna och följa med i texten.

Webbstandarder som webbplatsen följer

Sverigesnationalparker.se följer de senaste HTML-standarderna, för närvarande HTML5. Webbplatsen strävar efter att uppnå tillgänglighetskraven i WCAG 2.0 nivå AA samt WAI ARIA som är en standard för att beskriva avancerat innehåll för skärmläsare.

Program

På webbplatsen finns länkar till dokument i olika filformat. För att kunna ta del av dem behövs ofta ytterligare ett program utöver din webbläsare.

När du laddar ner ett dokument i PDF (Portable Document Format) är det nödvändigt att du har ett program som kan läsa det filformatet. Ett vanligt och gratis program är Adobe Reader.

Ett så kallat ”insticksprogram” som du kan komma att behöva för att ta del av information på webbplatsen är Adobe Flash Player. Programvaran möjliggör bland annat filmuppspelning och är gratis att installera på din dator.

Skript

För att webbplatsen ska fungera för alla användare oavsett om de surfar från en dator eller mobil upplevs den bäst med så kallat JavaScript påslaget. Om du har en mycket föråldrad webbläsare eller har slagit av JavaScript kommer webbplatsen att visas i ett förenklat utförande. I det läget presenteras innehållet på webbplatsen utan risk att bli otillgängligt.

Upphovsrätt

De flesta fotografierna och illustrationerna på webbplatsen är skyddade av fotografens eller illustratörens upphovsrätt. Det är alltså inte tillåtet att använda de bilderna utan tillstånd.

Länkningspolicy

Länka gärna till sverigesnationalparker.se men tänk på att:

  • Inte använda webbplatsens logotyper för att länka till vår webbplats. Vi vill undvika tveksamhet om vem som är ansvarig för informationen på den webbsida där länken är placerad.
  • Länka så att sverigesnationalparker.se inte placeras inom ramarna (frameset) för en annan webbplats.

Välkommen att lämna synpunkter

Har du synpunkter på sverigesnationalparker.se är du välkommen att kontakta Naturvårdsverket: