Färnebofjärdens nationalpark

Håll koll på om eldningsförbud råder!

Du bär eget ansvar att inte orsaka bränder. På sommaren kan det vara stor brandrisk ute i skog och mark på grund av torrt väder. Det är länsstyrelser och/eller kommuner som utfärdar eldningsförbud om det behövs. Det är ditt ansvar att ta reda om eldningsförbud råder eller inte. Det går att hitta aktuell information om brandriskläget på respektive länsstyrelses/kommuns webbplats samt hos kommunernas räddningstjänster.

Färnebofjärdens nationalpark ligger i fyra län (Gävleborgs, Dalarnas, Uppsala och Västmanlands län) samt fyra kommuner (Sala, Heby, Avestas och Sandvikens kommun). Det kan alltså råda eldningsförbud i hela eller delar av nationalparken. Ett tips är därför att ladda ner mobilappen ”Brandrisk ute”, för att se aktuell brandrisk där just du befinner dig. Sala och Heby kommun har beslutat att eldningsförbud alltid råder om brandrisken är stor (kategori 4) eller mycket stor (kategori 5), vilket syns i appen. För Avesta och Sandvikens kommun gäller den information som finns på respektive kommuns webbplats.

Du har alltid ett ansvar att vara aktsam vid eldning eller andra aktiviteter som kan starta bränder. Du själv ansvarar för att elda på ett sådant sätt att elden inte kan sprida sig.

Tack för visad hänsyn / Nationalparksförvaltningen