Till innehåll på sidan Sök
Hamra nationalpark

NYHETER

3 juli 2020

Hamra

Berättarafton vid brasans sken 12 september

Lördagen den 12 september, kl 19-21, är det dags för den årliga berättaraftonen och då bjuder vi på berättelser från bygden. I och med den rådande situationen med Covid-19 kan vi endast erbjuda ett begränsat antal deltagare. Se föranmälan nedan.

Svartån.

23 juni 2020

Hamra

Guidning längs med Svartån 13 juli

I samband med Loosveckan bjuder vi på en guidad vandring längs hällar och urbassänger vid Svartån i Hamra nationalpark. Svartåns ådal skapades av istiderna, som fortfarande gör sig påminda i form av tjärnar och släta hällar längs med ån.

24 april 2020

Hamra

Nytt program 2020

Välkomna till Hamra nationalpark Här kan du åka skidor på myrarna eller vandra längs med orörda urskogar och vattendrag. För matpausen finns det grillplatser och tillgång till ved. I och med det rådande läget kring covid19 har vi ett begränsat antal aktiviteter. Vi har också mindre grupper vid våra aktiviteter för att kunna hålla rekommenderat avstånd till varandra. Här kommer det nya programmet för i år.

15 april 2020

Hamra

Med anledning av covid-19

Just nu märker vi av ett extra högt tryck i våra nationalparker. Det är positivt att många söker sig ut i naturen och till Hamra nationalpark för att undvika folksamlingar och inomhusaktiviter.

28 januari 2020

Hamra

Skidåkning i Hamra nationalpark 8 mars

Vi är glada att kunna erbjuda 3 km skidspår trots den milda och snöfattiga vintern. I år kan tyvärr inte draghundarna komma till parken. Start och mål är vid nationalparkens huvudentré, där det också finns fika att köpa.

17 januari 2020

Hamra

Håll utkik! Snart kommer årets program

Upplev naturen i Hamras nationalpark hela året. Här kan du åka skidor på myrarna eller vandra längs med orörda urskogar och vattendrag. För matpausen finns det grillplatser och tillgång till ved.

6 augusti 2019

Hamra

Berättarafton i höstmörkret 7 september

Lördagen den 7 september kl 19-21 får du, vid den sprakande elden, lyssna på Viktor och Robert från den populära poddserien ”Historier från Hälsingland”.

Kvinna står på utsiktsplats i trä och tittar ut över myr och sjö.

5 juli 2019

Hamra

Gammal skog - guidad vandring 15 juli

Upplev Hamra nationalpark under Loosveckan, måndagen den 15 juli kl 10. Då guidar biologen Jonas Lundin dig i den fina naturen i den gamla delen av Hamra nationalpark. Temat för vandringen är gammal skog. Då kommer vi bland annat att titta närmare på död ved och arter som trivs i den här miljön.

26 juni 2019

Hamra

74 vandrare i midsommarnatten

Natten till midsommar genomfördes den populära nattvandringen i Hamra nationalpark. Nattvandringen är ett initiativ från vandringsglada Losbor och har resulterat i ett samarbete med Länsstyrelsen Gävleborg 2012. Antalet vandrare har ökat för varje år.

7 juni 2018

Hamra

Midnattsvandring 20 juni 2019

Torsdag den 20 juni, natten mot midsommarafton, vandrar vi i genom urskog, myr- och vattenlandskap i Hamra nationalpark.

8 maj 2019

Hamra

Välkommen till nationalparkernas dag 24 maj

Fredagen den 24 maj är det dags för den uppskattade aktiviteten, nationalparkernas dag i Hamra nationalparken. Allmänheten är välkommen mellan kl. 14-16. Elever från Los skola kommer att guida dig i parken. Turerna utgår från huvudentrén. Kaffe och kaka kommer även att serveras där.

21 december 2018

Hamra

Skid- och hundspannsåkning 10 mars 2019

Nu är det dags för den årliga skidåkningen i parken. Du kan också prova på hundspannsåkning i det vackra vinterlandskapet. Start och mål är vid nationalparkens huvudentré, där det också finns fika att köpa.

21 december 2018

Hamra

Program för Hamra nationalpark 2019

Upplev naturen i Hamras nationalpark hela året. Här kan du åka skidor på myrarna eller vandra längs med orörda urskogar och vattendrag. För matpausen finns det grillplatser och tillgång till ved.

4 december 2018

Hamra

Blivande samarbetspartners

I slutet av november fick blivande samarbetspartners möjlighet till utbildning i varumärket Sveriges nationalparker. Den var ett 20-tal deltagare från olika aktörer i länet.

10 september 2018

Hamra

Många lyssnare på berättarafton

Det kom närmare 70 personer på lördagens berättarkväll i Hamra nationalpark trots att det regnade en hel del.

20 juni 2018

Hamra

Storytelling - om Troll, vittror och skogsrå

Lördag 8 september kl 19 är det storytelling i nationalparken. Vid den sprakande elden får du lyssna på Ann Nilsén från Länsmuseet Gävleborg som berättar om spännande varelser i skogen. Och hur dessa berättelser påverkar samhället än idag.

29 augusti 2018

Hamra

Eldningsförbud upphävt

Nu råder det inget eldningsförbud i Gävleborgs län. Det innebär att du får elda på iordningställda grillplatser i Hamra nationalpark. Länsstyrelsen uppmanar till fortsatt försiktighet i skog och mark.

8 augusti 2018

Hamra

Eldningsförbud i länet

Eldningsförbudet är upphävt. Nu får du elda på iordninggjorda grillplatser. // There is no fire ban in Gävleborg county. Information in other languages at the bottom of the page.

En spång går genom en disig myr.

16 juli 2018

Hamra

Vandring inställd på grund av brand

Länsstyrelsen har i samråd med Räddningstjänsten beslutat att inte genomföra vandringen idag den 16 juli med anledning av branden i Vålsberget, norr om Hamra nationalpark.

28 juni 2018

Hamra

Populär vandring i midsommarnatten

Natten till midsommar genomförde den populära nattvandringen i Hamra nationalpark. Nattvandringen är ett initiativ från vandringsglada Losbor och har resulterat i ett samarbete med Länsstyrelsen Gävleborg. Antalet vandrare har ökat för varje år. Det var ett 40-tal personer som deltog i vandringen.

11 april 2018

Hamra

Program 2018

13 mars 2018

Hamra

Populär skid- och hundspannsåkning

I det vackra vintervädret var det omkring tvåhundra personer som åkte skidor och hundspann i de fina spåren på myrarna i Hamra nationalpark.

Snötäckta furor i orörd snö.

12 januari 2018

Hamra

Längdskidåkning i Hamra Nationalpark 11 mars 2018

Vill du åka skidor på snöklädda myrar i Hamra nationalpark? Plocka då fram skidorna till söndagen den 11 mars. Då finns det preparerade längdskidspår på Svartåmyren. Du kan också prova på, för en liten peng, hundspannsåkning i den vackra naturen.

28 september 2017

Hamra

Magisk berättarafton i höstmörkret

Vid eldens sken berättade Robert Fors och Viktor Hansson om olika sägner och historier om Loosgrufvan.

18 augusti 2017

Hamra

Berättarkväll i Hamra - historier om bygden 23 september

Vid den sprakande lägerelden i Hamra Nationalpark får du lyssna på inspirerande och spännande berättelser om bygden. Upplev hösten i Hamra Nationalpark, lördagen den 23 september, kl 19-21.

17 augusti 2017

Hamra

Det är inne att vara ute

Torsdagen den 13 juli deltog närmare 40 personer och 3 hundar i den guidade vandringen i Hamra Nationalpark.

17 augusti 2017

Hamra

Fler upptäcker midnattsvandringen

Det var drygt 60 besökare som deltog i den magiska midnattsvandringen i Hamra nationalpark dagen innan midsommarafton. Det är en ökning jämfört med förra året.

8 juni 2017

Hamra

Upplev midsommarnatten 22 juni

Natten mot midsommarafton vandrar vi i genom urskog, myr- och vattenlandskap. Ta på dig stövlar och följ med oss längs stigar och spänger i nationalparken! Torsdag den 22 juni, natten mot midsommarafton, genomför vi en nattvandring genom Hamra nationalpark. Samling vid respektive entré kl 20.00. Vandringen sker i obanad terräng som kräver stövlar oavsett vilkensträcka man väljer att gå. Ha med dig matsäck så du kan fika efter vägen. Samtliga tre vandringar är med guider. Vid mål finns något att grilla, lite fika och ett diplom.

27 april 2017

Hamra

Nationalparkernas dag 24 maj

Allmänheten är välkommen mellan kl. 14-16. Guidade turer av elever från Los skola, utgår från huvudentrén. Kaffe och kaka serveras vid huvudentrén.

31 januari 2017

Hamra

Längdskidåkning i Hamra nationalpark 12 mars

Vill du åka skidor på snöklädda myrar i Hamra nationalpark? Plocka då fram skidorna till söndagen den 12 mars då det finns preparerade längdskidspår på Svartåmyren.

27 april 2016

Hamra

Nationalparkernas dag

14 maj 2020

Hamra

Nationalparkernas dag söndag 24 maj

Vi firar att Hamra nationalpark bildades för 111 år sedan med guidade vandringar. Guidningarna under dagen är gratis och pågår från kl 10-14. Utgår från huvudentrén. Ta med dig matsäck. I och med de rådande läget kan vi endast erbjuda ett begränsat antal deltagare.

Snötäckta furor i orörd snö.

27 januari 2016

Hamra

Längdskidåkning i Hamra nationalpark

Plocka fram skidorna och börja valla! Söndagen den 13 mars finns längdskidspår på Svartåmyren i Hamra nationalpark.

29 oktober 2015

Hamra

Höstvandring i nationalparken

Nu börjar naturen förbereda sig för vintern. Myrens sprakande färger börjar övergå i bruna nyanser och björnen letar ide.

21 augusti 2015

Hamra

Upptäck Hamra nationalpark med geocaching!

Vill du hitta nya smultronställen med inslag av skattjakt i Hamra nationalpark? Då är geocaching något för dig som har en GPS och lite äventyrslust! I somras la Länsstyrelsen Gävleborg ut tre geocacher i nationalparken.

24 juni 2015

Hamra

Populär vandring i midsommarnatten

För fjärde året i rad genomfördes en nattvandring i Hamra nationalpark inför midsommarafton. Nattvandringen är ett initiativ från vandringsglada Losbor och har resulterat i ett samarbete med Länsstyrelsen Gävleborg. Antalet vandrare har ökat för varje år.

20 april 2015

Hamra

Nationalparkernas dag i Hamra nationalpark

Snötäckta trädtoppar, orörd snö och ljusblå himmel.

25 mars 2015

Hamra

Gör ett vårvinterbesök i Hamra nationalpark!

Nu börjar vårsolen titta fram mer och mer men fortfarande gnistrar snön på myrvidderna i nationalparken. Myr- och huvudentrén är tillgängliga för besök och du kan grilla en stund vid rastplatserna och använda övriga faciliter. Svartåentrén är fortfarande insnöad så hit får du ta dig senare i vår.

Snötäckta trädtoppar, orörd snö och ljusblå himmel.

20 januari 2015

Hamra

Nyskottat i Hamra nationalpark!

Naturbevakarna hälsar att parkering och huvudentrén i Hamra natinalpark är skottade. Det är därför möjligt att vara vid rastplatsen för att grilla och använda övriga faciliter.

Björnspår.

30 oktober 2014

Hamra

Björnen sover, björnen sover...

En slaguggla i en gran.

9 juni 2014

Hamra

Ana ugglor i mossen