Store Mosse nationalpark

Uppdatering om vatten på leder

Det är fortsatt blött på en del leder i nationalparken och västra delen av Kävsjön runt är mycket svår att passera. Stigarna ner till de två mindre tornen är så pass blöta att stövlar rekommenderas. Även på Gungflyleden rekommenderas stövlar.

Vattenflödena i nationalparken är på väg att minska men det finns sträckor som fortfarande är påverkade av vatten. På Kävsjön runt finns det flera områden att ha koll på. Norr om västra fågeltornet finns ett område som är mycket vattentäckt och är väldig svår att passera, även med stövlar! Detta område är markerat med färgen magenta på kartan.

Tre områden på kartan är markerat med en limegrön färg:

• Stigen till västra fågeltornet
  • Gungflyleden
  • Stigen till norra fågeltornet (Svänötornet)

Alla dessa har vissa spänger som ligger några centimeter under vatten. Vi rekommenderar stövlar eller mycket vattentåliga vandringskängor om du ska gå dem. I övrigt är Kävsjön runt relativt torr. Kortare sträckor kan vara leriga men enkla att vandra på.

Andra vandringssträckor som bör fungera är:

• Östra Rockne runt
  • Svartgölen
  • Lövö runt
  • Lilla Lövö runt
  • Östra Rockne-Svänö (och sedan vandra samma sträcka tillbaka)
  • Kittlakull-Lövö (och sedan vandra samma sträcka tillbaka)

Vi kan inte säga när lederna kommer att vara vattenfria men det ser ut som att det blir allt torrare framöver.