Björnlandets nationalpark

Guidningar 2019

Under 2019 ordnar vi flera guidade turer i nationalparken. Alla aktiviteter är gratis. Du behöver själv ordna transport. Välkommen!

Informationen uppdateras eftersom. Håll utkik här och på vår Facebook-sida.

SKID- OCK SPÅRDAG lördag 13 april

Så här helgen före påsk hoppas vi på stabilt högtryck och perfekta spårförhållanden. Länsstyrelsen ordnar en guidad familjevänlig skiddag med spårning som tema. Snöläget är avgörande för hur det går men sannolikt kommer vi kunna spåra rovdjur som järv och lo samt ekorrar och renar. Det är bra om man klarar att åka skidor åtminstone fem kilometer.

Tid och plats: 10.00, Entré Angsjö

NATIONALPARKERNAS DAG fredag 24 maj

I hela Europa firas nationalparkernas dag den 24 maj. I Björnlandets nationalpark uppmärksammar vi dagen genom en vandring med stopp vid värdekärnor och utsiktsplatser. Först en kortare tur som är lättvandrad och tillgänglig för alla, sedan en längre vandring till Svärmorskojan med övernattning.

Eventuellt är företagare med samarbetsavtal delaktiga under dagen.

Tid och plats: 10.00, Entré Angsjö

FÖRSOMMARNATTVANDRING fredag 14 juni-lördag 15 juni

En lite tuffare vandring under galna tidpunkter på dygnet. Vad som helst kan hända: björnmöten, sova under en gran eller så kraschar vi i någon av kojorna och går upp och lyssnar på fåglar klockan 04. Nu är det ljust och livet ska levas. Ut i skogen och njut av skogsupplevelser utanför lederna. En stilla skogseld med kaffekitteln hinner vi också med.

Tid och plats: 16.00, Entré Angsjö

KOLFLARNLAV OCH LAVSKRIKA lördag 24 augusti

Vi besöker värdekärnor i olika skogstyper i nationalparken. Blocksänkor med torrfnasiga bägarlavar, nya brandfält och kolflarnlav, solbelysta tallar med reliktbock, granskog med rosenticka och förhoppningsvis möter vi både tjäder och lavskrika. Turen beräknas ta 4-5 timmar med fika och lunchpaus inräknade. Vandringen kommer att bli något krävande, vi går även utanför stigar och
sträckan är minst fem kilometer.

Guide: Andreas Garpebring & Tomas Staafjord

Tid och plats: 10.00 vid entré Angsjö

HÖSTHISTORIER I ELDENS SKEN fredag 5 oktober

Har du en spännande historia att berätta? Kanske från älgjakten eller magiska möten i skogen. Skogen rymmer många berättelser och denna kväll kan de berättas i eldens sken vid den tillgängliga rastplatsen i entré Angsjö. Kvällen som fungerar för alla åldrar. Kanske kan någon berätta om hur det vara att leva här i trakten förr i tiden?

Tid och plats: 18.00, Entré Angsjö

INSTÄLLT: SKOGSHISTORISK HÖSTVANDRING lördag 6 oktober