Hamra nationalpark
Foto:

Nationalparkernas dag 24 maj 2024

Fredagen den 24 maj, klockan 14-16, firar vi Nationalparkernas dag i Hamra nationalpark. Som första land i Europa etablerade Sverige nio nationalparker år 1909, Hamra var en av dessa. Elever från Loos skola guidar besökare i parken under dagen. 

Om upplevelsen

Mer än tio år har Länsstyrelsen Gävleborg och Loos skola ett samarbete där elever guidar besökarna i parken. Eleverna gör ett fantastisk jobb för att besökare ska få information om växter och djur som finns i området.

Ingen anmälan behövs och evenemanget kostar inget. Vi bjuder på fika som serveras vid huvudentrén. Uppdatering och mer information om firandet, besök Sveriges nationalparkers webbplats. I samarbete med Loos skola.

Hitta hit

Hamra nationalparks ligger i Ljusdals kommun i Gävleborgs län. Du når nationalparken från Europaväg E45 mellan Sveg och Orsa via en avtagsväg österut från Fågelsjö. Följ vägvisningsskyltar och efter cirka 5 kilometer är du framme. Eller från väg 296 från Loos. Se länken nedan för en närmare beskrivning.

Vägbeskrivning till Hamra nationalpark

Koordinater Huvudentrén - Latitud: 61.7670 Longitud: 14.7650

Karta Huvudentrén, Google maps

Nationalparkernas dag

Nationalparkernas dag äger rum den 24 maj varje år och är en minnesdag för skyddade områden i hela Europa. Den lanserades 1999 av Europarc-federationen för att fira skyddade områden i hela Europa och Europas första nationalparker – i Sverige.

Nationalparkernas historia börjar i USA 1872 med att området Yellowstone i Klippiga bergen skyddas som nationalpark. Den 24 maj 1909 följer Sverige efter som det första landet i Europa och inrättar nio nationalparker: Hamra, Garphyttan, Ängsö, Gotska Sandön, Abisko, Pieljekaise, Sarek, Stora Sjöfallet och Sonfjället.

Tid

Vår

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.