Nämdöskärgårdens nationalpark

Under vattnet

Havsområdet under ytan är variationsrikt med stora skillnader i djup och olika typer av bottnar.

I nationalparken finns både mjuka grunda och djupa bottnar av sand, grus och sediment, och hårda grunda och djupa bottnar med berg, block och sten. Utsjöområdet domineras av djupa mjukbottnar. 

Runt öarna dominerar stora grunda områden med kärlväxter och kransalger i skyddade havsvikar. På de djupare bottnarna finns blåstångsbälten, rödalger och blåmusselbäddar.

De grunda vikarna är skärgårdens barnkammare

De grunda områdena har stor betydelse för den biologiska mångfalden. I tångskogarna bor majoriteten av Östersjöns arter som är synliga med blotta ögat. 

Miljöerna är viktiga för fiskar, både när de leker, när de växer upp som yngel och när de söker föda som vuxna. De grunda vikarna blir varmare tidigt på våren vilket gör att de också fungerar som barnkammare åt en del fiskarter.

Musselbankarna - de grunda hårdbottnarnas skafferi

På de grunda hårdbottnarna i området finns det gott om musselbankar. De är viktiga – inte minst vintertid – för fisk och fågel när de ska finna föda.

De djupa mjukbottnarnas syresättare

På och i de djupa mjukbottnarna lever ett stort antal arter som blötdjur, maskar, kräftdjur och fiskar. Sedimentbottnar med grävande djur är av stor ekologisk betydelse eftersom arterna som lever i sedimenten hjälper till att syresätta bottnarna.

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.