Skuleskogens nationalpark
Utsikt vid solnedgång över ett kulligt skogslandskap.Foto: Fabiola de Graaf

Vandra från nationalparksbussen

Under högsäsongen går det en shuttlebuss (nationalparksbussen) från naturum Höga Kusten till entréerna Väst och Syd. Då kan du parkera vid naturum och ta bussen ut till Skuleskogen. Det är ett bra alternativ både för att undvika de fulla parkeringarna i nationalparken och för att du då kan starta vid en entré och avsluta vid den andra, istället för att gå fram och tillbaka.

Om upplevelsen

Vandra från Väst till Syd

Ett bra alternativ om du kommer med nationalparksbussen är att starta vid Entré Väst på morgonen och sedan vandra genom Skuleskogen till Entré Syd, där du tar bussen tillbaka på eftermiddagen. Det är en fin tur där du får se det mesta som Skuleskogen har att bjuda på. En annan fördel med denna tur är att du startar vid nationalparkens högst belägna entré och slipper därmed de brantaste uppförsbackarna. 

Börja turen med att följa den tillgänglighetsanpassade gångvägen ut till utkiksplatsen på Nylandsruten. Här får du milsvid utsikt över nationalparken och det landskap du kommer vandra igenom. Sedan fortsätter du på leden genom gammal, fin skog till den gamla fäbodvallen vid Skrattabborrtjärn.

Läs mer om Nylandsruten och Skrattabborrtjärn här:

Västra delen av Skuleskogen

Leden fortsätter vidare över Stampberget på karga hällmarker med fin utsikt. Du kommer du ner söder om Slåttdalsskrevan och följer den steniga stigen upp till Skuleskogens mest populära sevärdhet, den stora skrevan genom Slåttdalsberget. Läs mer om Slåttdalsskrevan här:

Slåttdalsberget med Slåttdalsskrevan

Vik sedan av upp på Slåttdalsberget och beundra den fantastiska utsikten innan du fortsätter längs leden över berget ner mot Entré Syd. Leden går bitvis brant nerför och du kommer snart ner i högrest granskog.

Om du har tid kvar innan bussen går från Entré Syd kan du ta en avstickare ner till mysiga Kälsviken. Här finns en fin sandstrand samt vindskydd med eldstäder.

Hela turen från Entré Väst till Entré Syd via Slåttdalsberget och Kälsviken är ca. 1 mil lång. Tänk dock på att terrängen i Skuleskogen är krävande och att det kan ta längre tid att vandra än du är van. Du vill också ha gott om tid att ta pauser för att beundra utsikterna - och fika så klart. 

Två personer som sitter på en klippa och tittar ut över skog och hav..

Tid

Högsäsong sommar

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.