Tyresta nationalpark
Foto:

Program: Trädens knoppar och blommor- vårkollen

Vårkoll!? Hur långt har våren kommit? Under valborgsmässohelgen rapporterar tusentals personer in observationer av vårtecken till Svenska botaniska föreningen. Välkommen till naturums vårkoll! Vi har pyntat med blommor och knoppar! Men du kan också ge dig ut på en egen vårkoll!

Om upplevelsen

Vi har pyntat naturum med med olika slags vårblommor och trädknoppar. Hur långt har våren kommit? Naturvägledare Anna Petri visar och berättar. Kanske tränar vi på att bestämma och rapportera växter med hjälp av mobiltelefon. Vårkollen sker i samarbete med Svenska Botaniska Föreningen.

För 100 år sedan brukade vitsipporna börja blomma i Uppsala vid Valborg. Med hjälp av Vårkollen vill vi och forskarna mäta hur vårens ankomst förändrats. Förutom blommande vitsippor vill vi få in rapporter om björkarnas lövsprickning och blomning för hägg, sälg, och tussilago från hela landet.

Eftersom mätningarna, med hjälp av vanliga människor, pågått sedan slutet av 1800-talet så kan de användas till att förstå hur årstidernas skiftningar påverkas av klimatförändringar. Genom att delta gör du en viktig och rolig insats!

Vårkollen sker över hela landet 30 april-1 maj.

Läs mer på Svenska botaniska föreningens hemsida.

Vill eller kan du inte komma till naturum går det bra att rapportera dina fynd direkt till vårkollen.se.

Tid

27/4-28/4

Plats

Naturum

Speciell utrustning

Naturum har luppar som du kan låna.

Övrigt

Gratis och drop-in!

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.