Fulufjällets nationalpark
Träspång över myrlandskap.

När ska du besöka parken?

Fulufjällets nationalpark har något att erbjuda året runt. Bad och älgspaning på sommaren, den vackra hösten och skidåkning på vintern bara för att nämna några aktiviteter.

Sommaren

Älg

I juli-augusti kan sjöarna vara tillräckligt varma för ett skönt bad. Och några dagar runt midsommar, tidigt på morgonen, är Njupeskär helt upplyst av solen. Sommaren är också bästa tiden för utforska djurlivet. På kvällen kan du se både bäver och älg om du är tyst.

Hösten

Fjället slår om till sprakande höstfärger. De flesta besökare kommer sommar och vinter, så nu är tystnaden och stillheten en upplevelse i sig. I mitten - slutet av september är höstfärgerna som vackrast. Tänk på att vi ibland kan få snö redan i oktober, så planera in din vandring i tid.

Foto: Sebastian Kirppu

Vintern

Åk skidor, gå snöskovandring eller ta snöskoter längs en markerad vinterled. Njut av solen och varm choklad i snön eller prova pimpellyckan på Rösjön. Och nu vilar Njupeskär bakom en enorm isslöja – mycket frestande för isklättrare. Snön kan komma redan i oktober och i april brukar det vara fantastiska dagar på fjället.

Våren

Våren är kort på Fulufjället. Snön ligger kvar långt in i maj. Men nu kommer ljuset tillbaka på allvar och fjällbäckarna och fågellivet vaknar till. Isen lossar från sjöarna på fjället och från Njupeskärs vattenfall och snösmältningen gör att stora vattenmassor fyller bäckar och åar. I mitten av juni är det lämpligt att börja vandra på Fulufjället igen, då har det mesta smält bort och det har torkat upp lite i markerna.