Till innehåll på sidan Sök
Store Mosse nationalpark
Spångarbete.

Praktik i nationalparken

Vill du göra praktik som nationalparksförvaltare i Store Mosse nationalpark?

Antal praktikplatser: 2

Period: Vi har endast möjlighet att ta emot praktikanter under sommaren, 1 maj – 31 augusti (man behöver inte praktisera hela perioden).

Sista sökdag: 31 december innan praktiken.

Lön: Vi har ingen möjlighet att betala någon lön under praktiken men erbjuder istället gratis boende under hela praktikperioden. Läs mer under rubriken boende.

Arbetsuppgifter: Dina främsta arbetsuppgifter kommer vara att bistå nationalparksförvaltarna i deras dagliga arbete. Arbetsuppgifterna är mycket varierande och är i stor utsträckning förlagda utomhus.

Mycket av arbetet är väderberoende och inte allt för sällan uppstår oförutsedda händelser som kräver åtgärder. Exempel på arbetsuppgifter är reparationer av besöksanläggningar, spångade leder, skötsel av olika typer av natur inklusive restaurering av Björnekullakärret (lieslåtter) och hjälpa till med vårt Junior Ranger-program.

Du kommer även att ansvara för hydrologisk datainsamling (genomförs vartannat år) vars resultat skall sammanställas. Datainsamlingen innebär avläsning av peglarna vilket tar en hel arbetsdag i anspråk. Du kommer att se mycket av nationalparken under detta arbete.

Körkort: B-körkort.

Språk: Kunskap i engelska eller tyska är ett krav.

Boende: Du bor på övervåningen i den gamla disponentbostaden, Kittlakull, som är centralt belägen i nationalparken. Huset har tidigare fungerat som vandrarhem men används nu främst för nationalparkens personal, praktikanter och forskare.

I huset finns flera toaletter, duschar, bastu, tv och trådlöst internet. På nederplan finns ett fullt utrustat kök som används gemensamt för alla som bor i huset. Det skall vara ordning och reda i huset och du/ni ansvarar för städningen och ordningen. Du får själv ta med sängkläder.

Transportmedel: Transporter inom parken sker oftast i bil tillsammans med förvaltarna men det finns möjlighet att låna cykel och en eldriven Vespa.

Vid särskilda behov kommer det att vara möjligt att disponera en bil. Om egen bil används i tjänsten utgår milersättning.

Kläder: Jacka, regnkläder och overall får du låna här. Du får även en keps och en T-shirt (som du sedan efter avslutad praktik får behålla). Det skall synas att du tillhör oss när du arbetar i nationalparken.

Rekommendation: Eftersom du kommer att kunna disponera en hel del tid på egen hand i nationalparken rekommenderar vi sökanden att ha ett eget projekt under praktikperioden (exempelvis examensarbete, inventering eller liknande).

Det är viktigt att du beskriver vad du ska göra inom ramen för exempelvis ett examensarbete samtidigt som du söker om praktiken. Studier/undersökningar måste vara förenligt med de restriktioner och regelverk som finns för nationalparken.

Ansökan: 

 Frågor?

Johanna Ahl, Länsstyrelsen: