Sök
Store Mosse nationalpark
""

Naturum med Programpunkter

Håll dig uppdaterad med vad som händer i naturum i Store Mosse Nationalpark.

Om upplevelsen

Nu är programpunkterna för 2017 slut. Vi jobbar med 2018 års program och publicerar allt eftersom.

Program 2017 

De nyaste programpunkterna är längst ner. Scrolla!

Fotoutställning om fladdermöss.

Bekanta dig med några av Sveriges fladdermusarter genom fladdermusforskaren och naturfotografen Jens Rydells bilder. Jens Rydell har arbetat med fladdermöss under många år och tagit bilder under både sommar och vinter när fladdermössen är i dvala. Utställningen pågår under våren.

Fotoutställning om örnar

Under örnmatningssäsongen (pågår tom slutet av mars) finns det en bildutställning som porträtterar några av alla de kungs- och havsörnar som uppehållit sig vid utfodringen under de senaste vintrarna. 

Nybörjarkurs i fåglar

Den 29 januari drar vi igång en nybörjarkurs om fåglar. Då studeras vinterfåglar vid naturums fågelmatning. Det blir fem kurstillfällen som avslutas med dvärgbeckasinkvällen den 25 april. Kursavgift är 200 kronor. Anmälan sker till naturum eller Bengt Andersson 070 - 549 06 09. Kursen sker i samarbete med NBV.

Bildföredrag om Indien

Den 25 januari klockan 19.00 kommer Egert Fransson att dela med sig av sina reseupplevelser från Indien. Föredraget fokuserar på naturen i Indien. Föreningen Store Mosse nationalpark.

Våtmarkernas dag

Den 2 februari uppmärksammas våtmarkernas betydelse i för vår planet. Det är Ramsar Convention on Wetlands som uppmärksammar våtmarkernas betydelse. I naturum uppmärksammar vi detta med en bildutställning om ryska våtmarker.

Sportlovsaktiviteter

Den 12 - 19 februari har vi sportlovsöppet mellan klockan 11.00 och 17.00. Du kan få en guidning av utställningen, fika eller bygga fågel- och fladdermusholkar. Vi bjuder på kaffe och té. Sagoberättare från sagomuseet kommer till naturum (14 februari klockan 12.00) och berättar om väsen och händelser runt mossen.  

Rovdjurskväll

Länsstyrelsens rovdjursanshandläggare Linda Andersson berättar om rovdjurssituationen i länet, inventeringsresultat och förvaltningsfrågor.
Tid: 14 mars klockan 19.00.

Föredrag om Marieholms bruk  med Lage Bard 

Marieholm erbjuder en genuin och vacker bruksmiljö, med bevarade byggnader, dammsystem och ruiner efter tidigare industrianläggningar. Här finns också fina vandringsleder längs Skärvån. Föreningen Store Mosse nationalpark.                             Tid: 15 mars klockan 19:00

Blomsterarrangemang

Besök av Ida från Hillerstorps blommor och presenter som lär ut att göra blomsterarrangemang med inrikting på påsken. Pris 50 kronor inklusive fika. Föreningen Store Mosse nationalpark.
Tid: 5 april klockan 19.00

Påsklovsöppet

Den 9 - 17 april har vi lovöppet varje dag mellan klockan 11.00 - 17.00. Grilla ute, tipsrunda inne. Spana på vårfåglar. Vandra i parken.

Sagoberättare i naturum

Den 10 april klockan 12.00 kommer sagoberättare från sagomuseet, fri entré.

Fladdermöss från hela världen

Jens Rydell har fotograferat fladdermöss i många länder. Den här kvällen delar han med sig av sin bildskatt på en del av planetens 900 fladdermusarter.
Tid: 16 april klockan 16.00.

Dvärgbeckasinkväll

Under vårkvällarna och nätterna spelar många fåglar på mossen. En av dessa arter är dvärgbeckasinen som i gamla tider gick under smeknamnet spökhästen då lätet är som en galloperande häst.  Samling sker vid naturum och Bengt Andersson guidar.
Tid: 25 april klockan 20.30.

Invigning av Hillerstorpareleden

Invigning av nya cykelleden mellan naturum och Hädinge. Nu kan du cykla hela vägen från Värnamo till Hillerstorp utan att behöva köra på länsväg 151. Kommunalråden från Värnamo och Gnosjö inviger. Plats: Hädinge.
Tid: 6 maj klockan 10.00

Nationalparkernas dag

Var med och fira nationalparkens dag då vi inviger den nya sagostigen, Trollstigen. Givetvis blir det musikuppträdande, uppträdande av sagoväsen, tipsrunda, försäljning av hantverksprodukter, klockan 11.00 tal av landshövdingen. Passa på och testa olika kikare.  
Varmt välkommen!
Tid: 21 maj klockan 10.00 - 14.00.

Småspovsvandring

I nationalparken finns några få par med småspov - en svårsedd släkting till den vanliga storspoven. Följ med oss på en kvällspromenad då vi letar efter småspoven. Samling sker vid gångbron över järnvägen vid Kittlakull. Ta gärna med fika. 
Tid: 23 maj klockan 19:00

Naturnatta                                   

Njut av försommarnattens ljud, dofter och grönskande skönhet. Vi startar vid Lövö och går ut mot Blådöpet. Ta med fika och varma kläder och kikare. Samarrangemang med Gnosjö och Värnamo Naturskyddsförening.
Tid: 5 juni klockan 23.00
Plats: Lövö 

Fladdermöss på Store Mosse.

Vi börjar med information om fladdermöss i naturum. Därefter tar vi oss ut till Svänö för att invänta skymningen och fladdermössen. Grillen är tänd så ta gärna med en matbit att grilla. Sofia Blank leder traditionsenligt kvällen. Kostnad 50 kr för vuxna (över 12  år) 
Tid: 7 juli klockan 20.00.

Svampens Dag

I september är det svamptid och visst stöter man på många svamparter som är kluriga att artbestämma! Den här dagen kan du få svar på vilka svampar du har hittat och vilka som är ätbara. Det finns svampexperter på plats  och även en svamputställning.
Tid: 3 september klockan 11.00 - 17.00.

Myrar, mygg och klimatarkiv: Klimatforskning på Store Mosse

Malin Kylander som forskar om klimatpåverkan i Store Mosse nationalpark berättar om hur det går till att forska och förstå vad de hittar och vad som ska hända i närmsta framtiden.

Tid: 13 september klockan 18.30 i naturum. Fri entré.

Vandring  vid Lövö

Höstvandring runt Lövö tillsammans med Föreningen Store Mosse nationalpark. Tag med eget fika och grillkorv. 

Tid: 1 oktober. Samling på Lövö klockan 08.30 

Äpplets Dag

Är det något annat vi förknippar hösten med så starkt som med äpplen? Visste du att det finns 250 äppelsorter i Sverige? Vi uppmärksammar vår frukt- och kulturskatt med en äppelutställning och det finns äppelexperter på plats för att svara på dina frågor.Ta gärna med äppelsorter du vill få bestämda.
Tid: 8 oktober klockan 11.00 - 17.00 

Polistovsky National Nature Reserve

Hör om Europas största högmosse. Carina Härlin visar bilder och berättar om denna 380 km2 stora  våtmark belägen i europeiska delen av Ryssland. I samarbete med FöreningenStore Mosse national park.

Tid: 11 oktober klockan 19.00 i naturum. Fri entré.

Danska höstlovet extraöppet dagligen 16/10 - 21/10 klockan 10 - 16.

Svenska höstlovet öppet dagligen 30/10 - 3/11 klockan 10 - 16. Den 4/11 och 5/11 öppet klockan 11 - 17.

Arktis – Liv i en värld av is och snö

Felix Heintzenberg gästar oss och föreläser om 20 års expeditioner i Arktis, klimatförändringar,  närgångna isbjörnar och det övriga fantastiska djurlivet. Felix  har gett ut en bok med samma titel som är nominerad till Augustpriset.

Tid 5 november klockan 15.00 i naturum. Fri entré.

Länets naturreservat med Johan Rova

I länet finns nu 138 statliga naturreservat varav närmare 40 finns i GGVV området. Johan Rova från Länsstyrelsen berättar o några av dessa och visar bilder. Samarrangemang med Naturskyddsföreningen i Gnosjö och Värnamo och Föreningen Store Mosse nationalpark.

Tid: 15 november klockan 19.00 i naturum, fri entré

Alltid i naturum

Alltid fri éntre.

Gratis miniguidning av utställningen i naturum. Dessa varar cirka 10 minuter under öppettiderna. Kontakta personalen.

Guidning

Vi kan erbjuda längre guidningar på ca 45 min då vi går igenom mossens 14 000- åriga historia. Kostnad för företag är 60 kronor/ person. Minsta avgift är 600 kronor inklusive moms. Kostnad för ideella föreningar/privata grupper är 30 kronor/ person inklusive moms. Minsta avgift är 300 kronor. Kontakta naturum, telefon 010 22 361 30, för att boka en guidning.

Du får gärna äta medhavd fika inne på naturum.

Tid

Hela året

×