Fulufjällets nationalpark
En vandringsstig genom klargrön granskog.Foto: Sebastian Kirppu

Vandringsleder

Vandringsleder i Fulufjällets nationalpark. Ledsystemet är väl utbyggt med 140 km markerade leder och femton stugor för övernattning eller rast. Vandra kan du göra juni - september. Resten av året är fjället täckt av snö och du behöver snöskor eller skidor.

Om upplevelsen

Fulufjället

Ladda ner vår folder om Fulufjället med en karta som visar alla vandringsleder, både på den svenska och den norska sidan av Fulufjället. 

Lavskrikeleden

Lavskrikeleden som startar vid naturum är en tillgänglig rundslinga där både barnvagnar och rullstolar kan ta sig fram. Slingan är cirka 2 km lång och består av packat grus och träspång.

Njupeskärsslingan

3,9 km. Leden är grusad, spångad och lättvandrad. Naturstig med infotavlor. Trolsk natur längs Njupåns dalgång med 400 år gamla granar.

Endast en del av leden är anpassad för rullstol och barnvagn

Obs! Tänk på att Njupeskärsleden är en sommarled och på vintern kan den vara mycket hal på sina ställen. Vi rekommenderar inte att gå ner i Njupeskärslavinen, då det är risk för ras och laviner.

Jaktfalksleden

5.5 km. För den vane vandraren - en längre version av Njupeskärsslingan som passerar ovanför fallet och sedan tillbaka mot huvudentrén. Leden går dessutom uppför en brant som för många ter sig som klättring. Ovanför fallet är det mycket krävande vandring i blockrik terräng. Rekommenderas ej i regnigt väder, då det blir väldigt halt.

Rösjöleden

9km / 15km / 20km. Utgår från huvudentrén. Följ leden mot Njupeskär. Vid Njupeskärstugan, vik av upp på fjället. I nästa korsning (mitt i ett blockhav, lätt att missa skylten!) följ skyltning mot Lorthån. I nästa korsning väljer du om du vill gå:

  • 9 km - ta leden mot Rösjön
  • 15 km - ta leden mot Harrsjön och sedan tillbaka mot Rösjön
  • 20 km - fortsätt mot Lorthån och sedan mot Harrsjön. Från Harrsjön tillbaka till Rösjön.

Från Rösjön, följ skyltar tillbaka mot parkeringen och Njupeskärsserveringen

Bergådalsleden

24 km lång. Startar vid naturum, går direktvägen till Rörsjöarna, passerar Harrsjöarna, Bergådalsstugan och Särnmanstugan, för att till sist komma tillbaka till Rörsjöarna och naturum. Lägg till 3 km om du vill se Njupeskär. Passar bra för en övernattning, eventuellt vid Rörsjöarna.

Södra Kungsleden

Leden startar vid högfjällshotellet i Sälen, passerar genom hela nationalparken, och fortsätter sedan mot gränsen till Jämtland i norr.

Göljåleden

17 km lång. För den vane vandraren, bitvis mycket svårframkomlig. Startar vid Göljåns parkering. Stigen går genom Göljåns dalgång, upp på kalfjället. Två raststugor finns på vägen. Det finns också en kortare naturstig runt regnkatastrofområdet.

Tangsjöleden

22.5 km. Startar vid Brottbäckstugans parkering. Lätt stigning upp mot kalfjället. Passerar Särnsjöarna och Tangsjöarna. Övernattningstuga och raststuga. Avstickare mot Altarringen 4 km.

Poststigen

12 km genom parken. Startar vid Gördalen. Gammal kulturväg märkt med bleckor i träden, så den är inte komplett markerad. Stigen användes för postgång mellan Särna och Gördalen ända fram till 1920-talet.

Tid

Juni - september

Speciell utrustning

Rejäla skor eller stövlar. Kläder efter väder. Se till att ha med varma kläder och regnkläder, då vädret kan slå om fort uppe på fjället. Tändstickor och kniv är bra, liksom en kåsa eller vattenflaska. Det går bra att dricka vattnet i bäckarna på fjället. Lämna ett färdmeddelande till familj eller vänner med information om hur länge du tänker vara ute, och vilken rutt du planerar att ta.

Övrigt

Fjällsäkerhetsappen www.fjallsakerhetsappen.se

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.