Björnlandets nationalpark
Två personer går på en ramp av trä i skogen.Foto: Länsstyrelsen Västerbotten

Rasta, äta och bo

Här får du information om var du kan rasta, äta och bo i Björnlandets nationalpark.

Rastplatser

I entréområdena till nationalparken samt i anslutning till övernattningskojorna finns tillgänglighetsanpassade rastplatser.

Torrdass

  • Vid entréerna Angsjö och Häggsjö finns tillgänglighetsanpassade torrdass i servicehusen.
  • Vid Angsjökojan och Svärmorskojan finns utedass. Gästen förväntas städa och fylla på med toalettpapper vid användning.

Eldning

  • Zon 1 (entrézon): I områdena kring entréerna är det endast tillåtet att elda på anvisad plats med medhavd eller tillhandahållen ved.
  • Zon 2 (aktivitetszon): Inom zonen får man elda med medhavd eller tillhandahållen ved.
  • Zon 3 (lågaktivitetszon): Tillåtet att elda med medhavd ved.

Björnlandets tre zoner, säkerhet och regler

Eldstäder

Eldstäder finns vid entréerna, kojorna, Björnbergets utsikt längs Svärmorsleden/Guldbäcksleden och vid Råtjärnen längs Björnlandsrundan.

Mat i närheten

Restaurang och livsmedelsaffär finns i Fredrika, 40 minuters bilresa från Björnlandet. För ett större utbud går det att ta sig till Åsele ungefär en timmes bilresa från nationalparken.

Tältning

  • Zon 1 (entrézon): Det är tillåtet att tälta vid Angsjökojan samt mellan kojan och entré Angsjö (punkten är utmärkt på karta över parken).
  • Zon 2 (aktivitetszon): Tältning är tillåten utanför ledområdet, vilket sträcker sig 100 meter ut från leden på var sida.
  • Zon 3 (lågaktivitetszon): Tillåtet att tälta i hela området.

Björnlandets tre zoner, säkerhet och regler

Boende och övernattningskojor

Övernattning i Angsjökojan och Svärmorskojan är kostnadsfritt. Det är fri tillgång till kojorna och de går inte att boka i förväg.

Besökare förväntas dela kojorna med andra som vill nyttja dem. Kojorna är utrustade med bland annat våningssängar, kuddar, filtar och vedspis.

Björnlandets övernattningskojor

Andra boenden så som vandrarhem och campingar finns i Fredrika och Åsele, 40 minuter respektive 1 timmes bilfärd från nationalparken.

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.