Färnebofjärdens nationalpark
Faluröd stuga med farstukvist.Foto: Länsstyrelsen Gävleborg

Rasta, äta och bo

Du får övernatta två nätter i följd i våra öppna stugor, vindskydd och vid våra angivna tältplatser. Därefter är det dags att lämna utrymme för andra besökare. Tänk på att hålla avstånd i och med den rådande situationen med Covid-19.

Rastplats och toaletter

Vid alla nationalparkens entréer finns torrtoaletter och rastplatser, vindskydd med eldstäder och bänkbord att sitta vid. Även i närheten av naturum i Gysinge finns rastplats med eldstad, sopkärl samt toaletter. Vid alla stugor finns torrtoalett, samt på Sandön och vid vissa vindskydd.

Sopkärl finns i Gysinge, vid huvudentrén, Skekarsbo, Balforsen i Tyttboområdet samt vid Strångnäs på Hemön.

Närmaste bensinstation finns i Österfärnebo (vid nationalparkens norra ände, 6 km väster om Gysinge), Tärnsjö (strax utanför nationalparkens sydöstra del, 20 km från Gysinge) samt i Hedesunda (16 km norr om nationalparken och Gysinge).

Grillplatser och eldning

Det finns iordningsställda eldstäder vid alla vindskydd, stugor, vid naturum i Gysinge samt ett antal fristående runtom i nationalparken. Friluftskök och medhavd grill är också tillåtet. Använd enbart den ved vi tillhandahåller vid varje eldstad eller egen medhavd (det är inte tillåtet att elda med pinnar och grenar från skogen i nationalparken). Tänk på att elda med måtta, så att veden räcker även till andra besökare. Veden fylls på regelbundet men vi kan inte garantera tillgång i varje stund. Vid vissa platser finns ved enbart under högsäsong (april-oktober). Är veden slut finns oftast ved vid något närbeläget vindskydd. På vissa platser kan du behöva klyva större vedträn själv med klyv som finns på platsen.

Det är endast tillåtet med eldning i nationalparken på de särskilt anordnade eldstäderna. Torra somrar kan eldningsförbud utfärdas och gäller då också i nationalparken.

Det går också bra att kontakta oss i förväg på farnebofjarden@lansstyrelsen.se eller 010 – 225 15 16 och fråga hur det ser ut med ved på den plats du tänkt besöka.

Mat i närheten

Närmast nationalparkens huvudentré vid Sevedskvarnsområdet hittar du restaurang, café och mindre butik i Gysinge. I de lite större orterna i närheten av nationalparken som Österfärnebo, Tärnsjö och Hedesunda finns fler restauranger, caféer och matbutiker.

Tältning

Det finns elva platser för tältning i nationalparken, se tältsymbolen i kartan (länk längre ned). Tältplatserna ligger i anslutning till vindskydd med eldstad. Hängmatta får sättas upp vid de anvisade tältplatserna. Övernattningsplatserna i nationalparken är öppna för alla. Du stannar en till två nätter, gör plats och delar med andra och lämnar platsen med målet att det inte ska synas i naturen att du varit där. 

Utanför nationalparken finns campingplatser på nordvästra, västra och östra sidan.

Boende/Stuguthyrning

Utspritt i hela nationalparken finns ett 20-tal vindskydd, alla med eldstad. I nationalparken finns fem övernattningsstugor öppna för besökare året om. I stugorna finns sängar/britsar och vedeldad kamin. Stugor eller enskilda bäddar kan inte bokas. 

Tänk på att:Stugan vid Kungsgårds fäbod är borttagen och kommer att ersättas med ett nytt vindskydd under 2022.

Det finns två bokningsbara stugor, Torröstugan och Stad-Arvids stuga. I stugorna finns sängar med madrasser, täcke och kudde, vedeldad spis samt en del husgeråd.

På vår karta kan du se platserna för vindskydd, tält och stugor i nationalparken: 

I nationalparkens närområde finns olika typer av boenden som camping, bed & breakfast, stugor, vandrarhem och hotell, exempelvis i Gysinge, Österfärnebo, Östa, Tärnsjö och Tyttbo.

Ställplats för husvagn eller husbil med eller utan el, finns att hyra nära nationalparken, i Gysinge samt vid de närliggande campingarna. Det är även tillåtet att stå med husvagnen 1-2 nätter på nationalparkens större parkeringar (vid huvudentréerna).

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.