Muddus / Muttos nationalpark
En person tittar ut över vattenfallet Muddusgahtjaldak, Muddusfallet i Muddus/Muttos nationalpark.Foto: Laponiatjuottjudus

När ska du besöka parken?

Stugorna i Muddus/Muttos nationalpark är öppna året om. Från maj till oktober kan du vandra i nationalparken. Vintertid kan du åka skidor mellan stugorna.

Vårvintern

I mars och april börjar solen att värma. Flyttfåglarna kommer tillbaka och i fjällsamebyarna börjar man förbereda för att flytta västerut tillsommarlandet. Nu är det en fin tid för skidåkning, passa på att åka skidor mellan stugorna.

Våren

Under våren föds kalvarna. Det är en känslig period och renarna får inte störas. Solen värmer, bäckarna börjar gå upp och isarna blir svaga. Det är en fin tid att gå på tur.

Vårsommaren

I juni har snön smält. De sista isarna far och vårfloden forsar. Renarna behöver lugn och ro för att äta upp sig. Samebyarna lagar gärden och stängsel. De första kalvmärkningarna börjar.

Sommaren

Det är juli och myggen är här. Markerna börjar torka upp och grönskan tar fart. Det är kalvmärkningar och hjortronen mognar. Juli är högsäsong för vandringsturismen. Renarna söker sig ut på myrarna för att få svalka. 

Höstsommaren

Augusti är ofta en fin tid för vandring. Myggen avtar samtidigt som de första gula löven dyker upp. Det är tid för bärplockning, fiske och att ta in skohö. Renarna börjar vandra efter svamp och äter upp sig för vintern. De första kalla nätterna kommer.

Hösten

Naturen är klädd i höstfärger. Riporna hörs igen och får sina första vita fjädrar. Det är älgjakt och renslakt. Vandraren får oftast fint väder, men kalla nätter. Tjärnarna får sin första isskorpa.

Höstvintern

Den första snön kommer. Björnen går i ide och samebyarna börjar samla ihop renarna för att skilja ut dem i vintergrupper. Renarna flyttas till vinterbeteslandet och man slaktar matren inför vintern.

Vintern

Det här är vår längsta årstid. Vintern pågår från december långt in i mars. Det är blåa korta dagar och norrsken. Den vita snön lyser upp landskapet. På myrarna i Muddus/Muttos är snön särskilt djup. Renarna vandrar efter hänglaven.

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.