Björnlandets nationalpark
Svärmorskojan, en trästuga ligger intill en barrskog.Foto: Länsstyrelsen Västerbotten

Övernatta i kojorna

I nationalparken finns två övernattningskojor: Angsjökojan och Svärmorskojan. Här kan du övernatta gratis.

Om upplevelsen

Angsjökojan

Kojan ligger vackert vid Angsjöns kant. Följ röd led motsols runt sjön så är det bara en dryg kilometer till kojan från entré Angsjö.

Angsjökojan är knuttimrad i furu och alla detaljer är gjorda med omsorg om material och tradition, typiskt för Västerbotten och Lappland.

Angsjökojan invändigt.

Svärmorskojan

Välkommen till en mycket vacker plats i nationalparken. Kojan ligger vid Svärmorstjärn efter gröna leden. 

Svärmorskojan är knuttimrad i gran och alla detaljer är gjorda med omsorg om material och tradition, typiskt för Västerbotten och Lappland.

Svärmorskojan.

Övernattning är gratis

Det går inte att boka kojorna eller sängplatserna. Är det fullt i kojan förväntas gästerna bjuda in nya besökare och lämna plats åtminstone på golvet. Efter en natt har nya besökare förtur.

Utrustning

I båda kojorna finns två våningssängar med plats för sex personer med filtar och kuddar. Det finns två extra madrasser och ytterligare golvutrymme.

Annars är kojorna mycket enkelt utrustade. Det finns stekpanna, kaffekittel och någon enkel gryta samt ljusstakar. Ta med egna ljus och tändstickor. Städa efter dig och ta med allt skräp hem.

Elda rätt i vedspisen

Om du inte tidigare eldat i vedspis så följ instruktionerna som finns anslagna på väggen. Tricket är att tända med näver och få drag i den lilla dragluckan under ugnen. När sedan spisen drar så kan man tända i vedluckan.

Dricksvatten

Vatten i sjöar och bäckar är humusfärgat men fullt drickbart. Du kan också ta med dricksvatten från kallkällan i entré Angsjö eller smälta snö på vintern.

Hugg din egen ved

Kom ihåg att bära in färdighuggen och späntad ved till nästa gäst.  Var rädd om dig och låt bara barnen såga eller hugga med vuxen.

Fotogenlyktor

I kojorna finns fotogenlyktor. Använd dem på rätt sätt så kommer de att hålla länge och lysa upp många mörka kvällar i kojorna.

Björnlandet i Naturkartan

Du hittar kojorna och nationalparkens vandringsleder i den digitala friluftsguiden Naturkartan. Ladda ner utan kostnad eller besök Naturkartans hemsida.

Björnlandet i Naturkartan

Tid

Hela året

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.