Blå Jungfrun nationalpark
Entréskylt i LervikFoto: Karin Jakobsson

Entréerna

Informationstavlor med besöksinformation finns vid de tre angöringsplatserna.

Om upplevelsen

På ön finns tre angöringsplatser för turbåten. Vindriktningen avgör var turbåten lägger till. Vandringsleden runt ön passerar alla tre angöringsplatser. Parkvakter och guider finns på Blå jungfrun från veckan före midsommar till näst sista veckan i augusti. Under den tiden möts båten varje dag av två guider som berättar om ön och vad man bör tänka på.

Lervik

Lervik ligger på öns nordöstra del. Det är den entrén som turbåten oftast använder vid angöring av Blå jungfrun. Här finns toalett, informationsplats och möjligheter till bad.

Sikhamn

Naturhamnen Sikhamn ligger på öns nordvästra del. Här är det svårare att kliva av båten men hamnen är väl skyddad mot sydostliga vindar. Här finns de vindskydd som är till för övernattning efter bokning av plats. Här finns också öns enda anvisade plats för stormkök. Toalett och informationsskyltar finns.

Nedre Västra Stenbrottet

Vid Nedre Västra Stenbrottet sker ilandstigningen i lämningarna efter stenbrytningens utskeppning på öns sydvästra udde. Här finns toalett, informationsplats och bra badmöjligheter. Labyrinten Trojeborg ligger också här.

Tid

Hela året

Speciell utrustning

Ta med ordentliga skor, terrängen är ibland svårframkomlig. Tänk på att ta med mycket vatten och solskydd som hatt eller keps om det är varmt.

Övrigt

Det finns ingen mat- eller vattenförsäljning på ön. Om du kommer med egen båt, kontakta parkvakterna för bästa ankringsplats. Svallet från Gotlandsfärjan kan vara mycket besvärligt för förtöjda båtar.

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.