Djurö nationalpark
Klipphällar med vattenfyllda hål.Foto: Ulf Wiktander

Rasta, äta och bo

Här får du information om var du kan rasta, äta och bo i Djurö nationalpark.

Rastplats och toaletter

Det finns toaletter vid de fyra entréerna till parken, nämligen vid Marlbergshamn, Långön, Tribergs ö och Dunderkarlarna. Det finns även toaletter vid Fyren i norr och Djuröstugan i söder på huvudön. Vid Fyren och Djuröstugan på huvudön finns bord man kan sitta och fika vid. Bord finns även vid huvudentrén i Marlbergshamn och på Lyckan, det öppna området mitt på huvudön.

Grillplatser och elda

Det finns fem grillplatser i Djurö nationalpark. Två grillplatser finns nu vid Malbergs hamn på Djurön och en vid respektive brygga på Dunderkarlarna, Långön och Tribergs ö. Tänk på att du bara får elda på anvisad plats. Det är för att skydda den fina naturen. Däremot är det tillåtet att använda medhavd grill eller friluftskök överallt i nationalparken. I övrigt får man bara elda på anvisad plats vid entréerna.

Mat i närheten

Djurö ligger isolerat mitt i Vänern så här gäller det att ha med sin egen mat.

Tältning

Man får tälta högst två nätter i följd på samma plats överallt inom nationalparken utom på eller i närheten av Lyckan, den lilla öppna ytan mitt på huvudön. Det är heller inte tillåtet att tälta eller beträda de fågelskyddsområden som finns i parken under tiden 1 april – 31 juli.

Boende/Stuguthyrning

Det finns två hus för uthyrning i Djurö nationalpark. Husen som hyrs ut heter Djuröstugan och Fyrvaktarstugan. Dessa hyrs ut dygnsvis eller veckovis.

Om Fyrvaktarstugan

Fyren och fyrvaktarstugan byggdes år 1912. Byggnaderna ligger vackert på en udde i ett exponerat läge mot vattnet. Den intilliggande uthuslängan är från 1870-talet och en av öns äldsta bevarade byggnader. Fyrvaktarbostaden har 8 sängplatser och kan hyras dygns- eller veckovis under sommarsäsongen. Standarden är väldigt enkel och dricksvattnet tas direkt från sjön.

Om Djuröstugan

Huset uppfördes 1929 och användes som tillsynsmannabostad för fyrvaktaren med familj. Huset och gårdsmiljön är vackert beläget i en gräsbevuxen glänta inramad av stora lövträd. Huset har 8 sängplatser och kan hyras dygns- eller veckovis under sommarsäsongen. Standarden på boendet är väldigt enkel och dricksvattnet får hämtas direkt från sjön.

Pris

300 kr per person/dygn

2100 kr per person/vecka

Obs. Det är samma dygns- och veckotaxa oavsett vilket hus du önskar boka.

Bra att veta

Husen har inte badrum med wc utan utedass. Sopor måste tas med vid avfärd och i övrigt är det självhushåll som gäller. Matvaror måste tas med, sänglinne lika så. Köksutrustning finns. Man städar huset när man lämnar.

Frågor och bokning

För frågor om uthyrning och bokning av boende kontakta Länsstyrelsen på e-post:

Stefan Husar, nationalparksförvaltare, telefon: 010-224 48 98

Bilder på de hus man kan hyra

Djuröstugan på södra Djurö - idylliskt läge med en stor och vacker lönn på gården
Fyrvaktarstugan på norra Djurö nära Noludden - när du vill ha sjö- och fyrutsikt

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.