Haparanda Skärgårds nationalpark
En man ligger på stranden och tittar ut över vattnet.Foto: Länsstyrelsen Norrbotten

Rasta, äta och bo

Här får du information om var du kan rasta, äta och bo i Haparanda Skärgårds nationalpark.

Rastplats och toaletter

Rastplatser

  • Bänkbord och eldplats finns vid hamnen i Kumpula på ön Sandskär.
  • En öppen raststuga med bänkar, bord och eldstad finns vid hamnen i Kumpula (Kumpulastugan), intill bänkborden och eldplatsen.
  • På Sandskärs nordudde finns tre eldstäder med låga bänkar runt omkring. 

Tänk på att du gärna får ta med dig eget vatten till Sandskär. Det finns brunn och vattenprover tas varje år men ibland är det vattenbrist och om ett vattenprov visar brister kan en brunn stängas.

Toaletter/dass

Inne i nationalparken:

Sandskär: Cirka 100 meter öster om hamnen i Kumpula finns ett tillgänglighetsanpassat dass samt ett dubbeldass som är öppet för allmänheten. Det går en spång fram till dassen. Väster om hamnen, närmare tältplatsen, går en smalare spång fram till ett dubbeldass för allmänheten. Även på nordudden finns ett dubbeldass. 

Utanför nationalparken:

I Haparanda hamn på fastlandet finns en toalett som båtklubben Bothnia ansvarar för. 

Grillplatser och elda

Du får inte elda eller använda grill på Sandskär, förutom i anslutning till fritidshus eller på anvisad plats. Användning av friluftskök är dock tillåtet. 

På Sandskär finns det anvisade eldplatser för allmänheten vid hamnen i Kumpula och på östra sidan av nordudden. Medtag gärna egen ved eller såga av långveden från vedbodarna. Elda alltid med försiktighet och respektera eventuella eldningsförbud. 

Mat i närheten

Det finns inga restauranger eller mat att köpa inne i nationalparken. De närmaste mataffärerna och restaurangerna finns i Haparanda centralort.

Tältning

På ön Sandskär är det förbjudet att tälta utom på de två anvisade och avgränsade tältplatserna. Den ena ligger nordväst om hamnen, vid Kumpula och den andra finns på nordudden. Platserna är markerade med låga trästolpar och rep. 

På övriga öar i nationalparken är det tillåtet att tälta var du vill. Utanför nationalparken, på fastlandet, finns närmaste camping vid Haparanda hamn i Nikkala.

Uthyrningsstugor 

På Sandskär har Länsstyrelsen tre uthyrningsstugor som alla ligger några hundra meter norr om hamnen, i byn Kumpula. Stugorna är enkla. De har ett rum med fyra bäddar (två tvåvåningssängar). Sängarna har madrasser, filtar och kuddar. Egna sänglakan måste tas med (sovsäck blir oftast för varmt). I varje stuga finns en köksbänk utrustad med gasolspis, tallrikar, bestick, glas, grytor, stekpanna och kaffepanna. Det finns också ett litet gasolkylskåp. Värme får ni genom att elda i vedkaminen. Ved, såg och yxa finns i vedförrådet vid bastun. Elektrisk ström och telefon saknas. Vatten tas med eller hämtas i brunn. Kom ihåg att städa stugan efter er och ta med alla sopor och allt skräp hem. Ön har ingen sophämtning.  

Boende utanför nationalparken

Det finns en camping i Haparanda hamn, söder om byn Nikkala, cirka 15 kilometer från Haparanda centrum. För information om den och mer allmän turistinformation, kontakta turistbyrån. 

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.