Padjelanta / Badjelánnda nationalpark
Flygfoto över en fors i det karga fjällandskapet.Foto: Laponiatjuottjudus

Välkommen

På dessa sidor kan du läsa om allt du behöver veta inför ett besök i Padjelanta / Badjelánnda nationalpark. När det är bäst att besöka nationalparken, hur du hittar hit och om vilka regler som gäller i området.

Nationalparken ligger i väglöst land och det krävs minst en halv dags vandring för att ta sig in. Den lättvandrade, vänliga Padjelanta / Badjelánndaleden tar dig genom hela nationalparken.

Våren här i högfjällsområdet är en tid för aktivitet. Samerna från samebyarna Tuorpon, Jåhkågaska tjiellde och Sirges har flyttat med renarna från vinterbetet i skogslandet till Padjelanta / Badjelánnda. Under våren återvänder även flyttfåglarna till sina häckningsplatser i fjällen. Under sommarmånaderna fylls de samiska vistena längs sjöarna. Samerna samlar ihop renarna för att märka årets renkalvar. Sommaren och hösten är även tid då man plockar bär och örter. 

Juli och augusti är en fin tid för vandring. Vintern som pågår från december långt in i mars är lång men också mycket vacker. Dagarna är korta och blåa och du kan se norrsken. 

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.