Sonfjällets nationalpark
En person står bredvid sitt tält i snölandskap.Foto: Länsstyrelsen Jämtland

När ska du besöka parken?

Du kan naturligtvis besöka Sonfjället året om. Här är några förslag på vad du kan göra de olika årstiderna.

Vinter

På vintern är det ganska ödsligt på Sonfjället. Fäbodens djur är hemma i byn, björnarna sover och de flesta besökarna väljer andra tider på året. Därför kan det kännas som om du är alldeles ensam i parken. Men de många spårlöporna på snön visar förstås något helt annat. Spår av järv, lo, räv, mård, lämmel och ripa visar att det är full fart.

Att åka turskidor på en orörd fjällsluttning kan vara härligt, även om dagarna är korta.

Under vintern och vårvintern finns plogad väg upp till Nysätern där markerade vinterleder startar. Nyvallen når du inte bilvägen förrän en bit in i juni när snön smält bort och vägen torkat upp.

Vårvinter

När det blir vårvinter är Gråsidans västra sluttning ett populärt ställe för att ta en tur på skidor. Om andan faller på kan man avsluta med en topptur upp på Högfjället. Markerade vinterleder utgår från Råndalsvägen, Dalsvallen och Nysätern. Du kan stöta på enstaka renar på fjället eller träffa på fikasugna lavskrikor i skogen.

Vår

I den gamla barrskogen har tjädern sina spelplatser, från april och ända fram i juni kan tupparna samlas och spela. När snön försvinner från fjället (i april) vaknar björnarna och ger sig ut på jakt efter gamla bär, myror och kadaver. Det kan vara väldigt blött och svårt att ta sig fram, i alla fall utanför spänger och leder den här tiden på året. Det är antingen turskidor eller gummistövlar som gäller.

Sommar

På sommaren är hela Sonfjället tillgängligt och du kan ge dig ut och vandra i princip var som helst. I början av juni är vägen till Nyvallen farbar och något senare öppnar Informationsstugan. Sommartid är Nyvallen den väg in i parken som flest besökare väljer. Förutom fäboden och flera andra vandringsleder finns här en lättvandrad, två och en halv kilometer lång, tur som kallas Familjeslingan. Den kan vara en lämplig första fjälltur för barnen.

Nysätern i väster är en annan populär entré. Där startar vandringsleder in i nationalparken och det finns informationstavla, parkering, eldplats och utedass. 

Höst

Hösten är björnarnas tid. Under bra bärår kan du ha turen att få syn på björnar som är ute och letar bär uppe på fjällsluttningarna i september och oktober. Framför allt lockar kråkbären.

Nyvallens fäbod tar hem djuren till byn i slutet på september och då stänger också informationsstugan. Vägen är däremot öppen tills snön kommer.

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.