Sonfjällets nationalpark
En kvinna och en grupp barn står vid en vägskylt, i bakgrunden ser man gulnande träd och fjäll.Foto: Jocke Lagercrantz

Tillgänglighet

Anpassat för funktionshinder

Huvudentrén vid Nyvallen är tillgänglig för rörelsehindrade. Det är hårt packat grusunderlag från parkeringen till Naturinformation Sonfjället med sin utställning om parken. Det går att komma in i informationsstugan med rullstol och det finns också ett enkelt utedass som är byggt för att fungera för rörelsehindrade. Från parkeringen kan du få närkontakt med kor och getter. Kontakta Nyvallens fäbod om du vill provsmaka fäbodprodukter eller få en guidning.

Vid entré Valmen finns en rastplats som anpassats för rörelsehindrade, det finns även ett anpassat stordass.

Vandra eller skida

Familjeslingan som utgår från Nyvallen är två och en halv kilometer relativt lätt vandring och kan passa för familjer med lite mindre barn. Det finns snidade djur att beskåda under vandringen och informationsskyltar som beskriver vad ni ser.

Alla stigar och leder är markerade med ledstolpar i skogen och med rösen på fjället. Vinterlederna är markerade med röda ledkryss. Det finns spång över de blötaste partierna och broar över de bredaste fjällbäckarna.

Vinterleder utgår från Nysätern och Dalsvallen.

Enda rast- och nödstugan i parken finns i Sododalen. Sododalsstugan är upplåst under hela året. I nödfall får stugan användas för övernattning.

I Sododalsstugan finns möjlighet att koppla upp dig på ett lokalt trådlöst nätverk (gratis uppkoppling) där du kan läsa och höra på historier om Sonfjället i din smarta telefon eller läsplatta. 

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.