Stora Sjöfallets / Stuor Muorkke nationalpark
Närbild av gula blommor, smörbollar. I bakgrunden, grå himmel och konturer av fjäll.Foto: Laponiatjuottjudus

När ska du besöka parken?

Från mörker till ljus, kyla till värme. Samerna delar in året i åtta årstider efter naturens förändringar och renarnas livscykel.

Vårvinter

I mars och april börjar solen att värma. Flyttfåglarna kommer tillbaka och i fjällsamebyarna börjar man förbereda för att flytta västerut till sommarlandet. Tid för pimpelfiske, toppturer och turskidor mellan stugläger. 

Ren. Foto: Laponiatjutjudus

Vår

I maj börjar våren. Renkalvarna börjar födas i slutet av april och under majmånad. Detta är en känslig period och renarna får inte störas. Solen värmer och barfläckarna gör fjällsluttningarna fläckiga. Bäckarna börjar gå upp och isarna blir svaga. Det är en tid att gå på tur. 

Vårsommar

I juni har snön smält. De sista isarna far och vårfloden forsar. Renarna behöver lugn och ro för att äta upp sig. Samebyarna lagar rengärden och renstängsel och man plockar den första juopmun, ängssyran. Högre upp ligger snön fortfarande kvar. De första kalvmärkningarna börjar. Vandrar man nu ser man midnattssolen och små renkalvar. 

Sommar i Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke nationalpark. Foto: Laponiatjuottjudus

Sommar

Det är juli och myggen är här. Markerna börjar torka upp och grönskan tar fart. Kalvmärkningarna pågår för fullt och hjortronen börjar att mogna. Samevistena fylls med folk, där man kan köpa färskt bröd och rökt fisk. Juli är högsäsong för vandringsturismen. 

Höstsommar

Augusti är ofta en fin tid för vandring. Myggen avtar samtidigt som de första gula löven dyker upp. Det är tid för bärplockning, fiske och att ta skohö. Renarna börjar vandra efter svamp och äter upp sig för vintern. De första kalla nätterna kommer.

Höst

Med hösten kommer den lite kyligare luften och naturen färgas röd och orange. I skogen har lingonen mognat. I september kommer veckan som på samiska kallas ”lastaváldinvahkku” – när vinden försöker riva bort trädens löv. Fjälltopparna blir vita. Riporna hörs igen och får sina första vita fjädrar. Det är jakt och renslakt och förberedelserna för vintern påbörjas. Vandraren får oftast fint väder, men kalla nätter.

Höstvinter

Den första snön kommer. Björnen går i ide och fjällsamebyarna börjar samla ihop renarna för att skilja ut dem i vintergrupper. Renarna flyttas till vinterbeteslandet och man slaktar matren inför vintern. 

Foto: Jörgen Naalisvaara

Vinter

Det här är vår längsta årstid. Vintern pågår från december långt in i mars. Det är blåa korta dagar och norrsken. Den vita snön lyser upp landskapet och de långa nätterna.

 

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.