Stora Sjöfallets / Stuor Muorkke nationalpark
En familj står vid en klipphäll bredvid en sjö.Foto: Laponiatjuottjudus

Vandringar och utflyktsplatser

Sugen på en utflykt? Du kan göra vandringar genom olika växtzoner eller till vattenfallet. Du kan även göra ett besök i ravinen Áhusgårsså.  

Om upplevelsen

Vandra genom olika växtzoner

Vandra genom olika växtzoner, från gammelskogen upp till fjällheden. När du börjar ta höjd får du en magisk utsikt över Stuor Muorkke, Giergavfjällen och sjön Láŋas. Stigen går genom en av Europas äldsta tallskogar. Fortsätter du upp kommer du till toppen av Nieras, 1490 meter över havet. 

Vandra till vattenfallet

Man kan ta sig till vattenfallet Stuormuorkkegårttje från vägen eller från södra sidan av sjön. Vandringen är oerhört vacker, men stigen är stenig och är inte att rekommendera för ovana vandrare. Fallet är bara en droppe av vad det brukade vara, men är ändå mäktigt.

Ravinen Áhusgårsså

Foto: Laponiatjuottjudus

En fin utflykt i närheten av Sáltoluokta är att följa Kungsleden, en bit från leden finns en klippravin. På vägen till ravinen passerar du flera fångstgropar som ligger precis vid stigen. Ravinen bildades när inlandsisen smälte och vatten störtade ned från fjället. 

Udden vid fallet

Udden väster om Sjöfallshotellet var en gång en campingplats. Nu är campingen borta, men udden är en fantastiskt fin utflyktsplats för barnfamiljer eller andra som inte vill gå så långt, men ändå vill uppleva Stuor Muorkke. I området finns skärvsten och avslag av sjöfallskvartsit fullt synliga. Tittar man ut över vattnet ser man ön Jábmeksuolu och vattenfallet som brusar ut i sjön Láŋas.

Tid

Sommar, höst

Speciell utrustning

Vandringsskor. 

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.