Töfsingdalens nationalpark
En man blickar ut på toppen av ett berg. Foto: Leif Helldal

Hitta hit

Nationalparken ligger i Älvdalens kommun, mitt i Långfjällets naturreservat. Töfsingdalen är en av de mest otillgängliga miljöer vi har i Sverige. Det finns inga andra vägar dit än att ta sig fram med skidor eller till fots. På vintern går det dock att ta sig fram till Hävlingens fiskecamp med snöskoter från Grövelsjön, och på sommaren flygs det onsdagar och lördagar med helikopter till Hävlingestugorna.

Karta över Töfsingdalen. Liberkartor, Stockholm.

Entré Hävlingen

Vanligast är att komma in i parken från sjön Hävlingen och bron över Storån vid Särsjön. Här finns en informationstavla om parken. Från Grövelsjöns fjällstation i väst är det 13 kilometer vandring. Det tar ungefär 3½ timma att gå.

Från Idre till Grövelsjöns fjällstation, cirka 40 kilometer, är det cirka 40 minuters bilresa. Förstora kartan för en deltajerad vägbeskrivning.

Entré från Foskros

En mindre grusväg följer Storån från Foskros till ett vindskydd vid Ängesildret. Vägen är ganska dålig, så bilen får inte ha för låg markfrigång. Därifrån är det sju kilometer vandring till nationalparksgränsen. Informationsskylt finns vid Hällsjöfors vid Långfjällets naturreservatsgräns.

Tips på parkeringsplatser

Decimalkoordinaterna nedan märker ut punkter där det finns kostnadsfri parkering.

Parkering Grövelsjön: 62.0966, 12.3231

Parkering Hällesjövägen: 62.0912, 12.6436

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.