Till innehåll på sidan Sök
Tyresta nationalpark
Smörgås dekorerad med prästkragar.

Rasta, äta och bo

Här får du information om var du kan rasta, äta och bo i Tyresta nationalpark.

Rastplats och toaletter

Raststugor: Om du har egen matsäck och vill sitta inomhus så finns två raststugor i Tyresta by i anslutning till caféet. I den ena får man ha med sig hund.
Toaletter: WC finns i Tyresta by: vid naturum, caféet, gården och tältängen. Vid nationalparkens eldrastplatser finns dass endast vid Årsjön och Stensjödal.

Grillplatser och elda

Eldning är endast tillåten vid de iordningsställda eldrastplatsplatserna med eldstad och bänkar. Eldrastplatser finns vid samtliga sjöar samt vid eldrastplatsen i Tyresta by, i anslutning till caféet. Vid dessa finns tillgång till ved, som Tyrestas naturvårdare kör ut. Platserna är markerade på kartan. Ha koll på eventuella eldningsförbud, som är vanligt under sommaren.

Mat i närheten

I Tyresta by finns ett café och en lanthandel med korvgrillning. Det finns ingen mataffär.

Dricksvatten finns tillgängligt i Tyresta by på flera ställen. Pumpar för dricksvatten finns även vid Stensjödal och Styvnäset. En naturlig källa finns längs med Sörmlandsleden, strax efter entré Höjden. Vi rekommenderar inte att man dricker vattnet i sjöarna.

Caféet i Tyresta by

Tyrestas mysiga café är inrymt i Dahlgrensgården, med anor från 1700-talet. Här serveras enklare lunchrätter som paj och soppa. Och massor med gott fikabröd till kaffet. Ekologisk inriktning, hembakat och vegetariska alternativ finns. Fika i det gamla stallet eller utomhus. Det går också att beställa med sig en picnic-korg för skogsturen. Caféet är tillgängligt för rullstol.

Lanthandeln

I Tyresta by, vid Tyresta gård finns också en lanthandel där du kan köpa kaffe, dricka och finfina korvar att grilla själv på den vedeldade grillen strax utanför. Korv av lamm - och nötkött från Tyresta gård samt vegetariska alternativ finns, liksom glutenfritt korvbröd.

Lanthandeln säljer även kött från lamm och nöt, lammskinn och ägg från ankor och höns i mån av tillgång. På hyllorna hittar du svenskt, lokalproducerat och till största delen ekologiskt mathantverk som honung, sylt, godsaker, must samt hudvårdsprodukter och konsthantverk.

Tältning

I Tyresta nationalpark är det endast tillåtet att tälta och elda vid eldrastplatserna, som är markerade på kartan. 

Grupper som vill övernatta: Större grupper (fler än 10 personer) som planerar att övernatta i nationalparken är hänvisade till tältängen vid Stensjödal, som bokas i förväg och har tillgång till dass, dricksvatten och en eldrastplats. Det kan hända att andra grupper övernattar samtidigt. 

Tälta i nationalparken: Om du vill övernatta i nationalparken hänvisar vi till vindskydden vid Årsjön, Långsjön eller Lanan. Tälta får du göra vid samtliga eldrastplatser och i direkt anslutning till eldstäderna eller vindskydden i högst ett dygn. Utanför dessa är det inte tillåtet att sätta upp sitt tält. Platserna är markerade på kartan. Tältplatserna går inte att boka och antalet tält är begränsat. Årsjöns eldrastplats har flest platser samt ett dass. 

I Tyresta naturreservat, som omger nationalparken, gäller allemansrätten och där får du tälta i högst två dygn på valfritt ställe, dock inte elda. 

Tälta i Tyresta by: I Tyresta by får du tälta vid tältängen i slutet av byvägen. Härifrån kan du få en vacker solnedgång över beteshagarna och Tyresta gård och har du även tillgång till en servicebyggnad i form av WC och utomhusvask. 

 

Anmälan och bokning:

Boende/Stuguthyrning

Mjölnarbostaden

Vid entré Stensjödal ligger Mjölnarbostaden, vackert beläget vid Nedre dammen. Huset har 30 bäddar (kuddar finns, men inga täcken). El saknas och matlagning sker på en gasolspis och belysning med fotogenlampor. Vatten hämtas i en brunn strax intill. Uthyres under perioden april-oktober. Pris 1700 kr/dygn. Hyrs ut av Stiftelsen Tyrestaskogen. Bokning och frågor görs via bokning@tyresta.se.

I anslutning till Mjölnarbostaden finns en äng som större grupper som vill övernatta i nationalparken är hänvisade till. Det är gratis att tälta här men grupper behöver boka via bokning@tyresta.se.

Janssongårdens B&B

I Tyresta by kan du hyra Janssongårdens arbetarbostad, som också är ett bed&breakfast. Huset har 3 gästrum samt gemensamt kök och badrum. Boka en säng eller hela huset. Kontakta Katarina Warg- Telefon: 070-671 85 49 E-post: katarina.warg@tyresta.se.

Vandrarhem – Lilla Tyresö

Stängt tillsvidare. Detta STF-vandrarhem ligger några kilometer utanför Tyresta naturreservats norra del, i anslutning till Tyresö slott.

Styvnäset

Styvnäset, som är ett båtmanstorp i Tyresta naturreservat hyrs inte ut under 2020.