Tyresta nationalpark
Smörgås dekorerad med prästkragar.Foto: Caféet i Tyresta by

Rasta, äta och bo

Här får du information om var du kan rasta, äta och bo i Tyresta nationalpark.

Rasta

 • Rastplats och toaletter

Raststugor: Om du har egen matsäck och vill sitta inomhus så finns två raststugor i Tyresta by i anslutning till caféet. I den ena får man ha med sig hund.
Toaletter: WC finns i Tyresta by: vid naturum, caféet, gården och tältängen. Vid nationalparkens eldrastplatser finns dass endast vid Årsjön och Stensjödal.

 • Grillplatser och elda

Eldning är endast tillåten vid de iordningsställda eldrastplatsplatserna med eldstad och bänkar. Eldrastplatser finns vid samtliga sjöar. Vid dessa finns tillgång till ved, som Tyrestas naturvårdare kör ut. Förvaltningen tar betalt för den här servicen och det går bra att swisha eller betala på naturum. Platserna är markerade på kartan. Ha koll på eventuella eldningsförbud, som är vanligt under sommaren. Det finns även eldrastplatser i Tyresta naturreservat, som omger parken. Dessa är också markerade på kartan. I Tyresta by finns eldstäder intill caféet - som också är lätta att nå med barnvagn och rullstol. 

 • Dricksvatten

Dricksvatten finns tillgängligt i Tyresta by på flera ställen. Pumpar för dricksvatten finns även på flera ställen i de östra delarna av Tyresta nationalpark och naturreservat (Åva): Stensjödal (tältängen vid Mjölnarbostaden); Fridhem (vägen upp mot scoutstugorna); Spirudden (norr om avfarten till det gamla torpet på vänster sida); Styvnäset samt Åvaviken (vid den gamla informationstavlan).

En naturlig källa finns längs med Sörmlandsleden, strax efter entré Höjden. Vi rekommenderar inte att man dricker vattnet i sjöarna.

Äta

I Tyresta by finns ett café och en lanthandel med korvgrillning. Det finns ingen mataffär.

 • Caféet i Tyresta by

Tyrestas mysiga café är inrymt i Dahlgrensgården, med anor från 1700-talet. Här serveras enklare lunchrätter som paj och soppa. Och massor med gott fikabröd till kaffet. Ekologisk inriktning, hembakat och vegetariska alternativ finns. Fika i det gamla stallet eller utomhus. Det går också att beställa med sig en picnic-korg för skogsturen. Caféet är tillgängligt för rullstol. 

Caféet i Tyresta bys webbplats

 • Lanthandeln

I Tyresta by, vid Tyresta gård finns också en lanthandel där du kan köpa kaffe, dricka och finfina korvar att grilla själv på den vedeldade grillen strax utanför. Här säljs korv gjord på kött från Tyresta gård. Även vegetariska alternativ finns såklart!

Kontakt och öppettider 

Mer information om Lanthandeln och försäljning av kött

Tältning

I Tyresta nationalpark är det endast tillåtet att tälta och elda vid eldrastplatserna, som är markerade på kartan. 

Grupper som vill övernatta: Större grupper (fler än 10 personer) som planerar att övernatta i nationalparken är hänvisade till tältängen vid Stensjödal, som bokas i förväg och har tillgång till dass, dricksvatten och en eldrastplats. Det kan hända att andra grupper övernattar samtidigt. Bokningsförfrågan görs enklast via e-post till bokning@tyresta.se.

Tälta i nationalparken: Om du vill övernatta i nationalparken hänvisar vi till vindskydden vid Årsjön, Långsjön eller Lanan. Tälta får du göra vid samtliga eldrastplatser och i direkt anslutning till eldstäderna eller vindskydden i högst ett dygn. Utanför dessa är det inte tillåtet att sätta upp sitt tält. Platserna är markerade på kartan. Tältplatserna går inte att boka och antalet tält är begränsat. Årsjöns eldrastplats har flest platser samt ett dass. 

I Tyresta naturreservat, som omger nationalparken, gäller allemansrätten och där får du tälta i högst två dygn på valfritt ställe, dock inte elda. 

Tälta i Tyresta by: I Tyresta by får du tälta vid tältängen i slutet av byvägen. Härifrån kan du få en vacker solnedgång över beteshagarna och Tyresta gård och har du även tillgång till en servicebyggnad i form av WC och utomhusvask. 

Boende/Stuguthyrning

 • Mjölnarbostaden - för större grupper

Vid entré Stensjödal ligger Mjölnarbostaden, vackert beläget vid Nedre dammen. Huset har 30 bäddar (kuddar finns, men inga täcken). El saknas och matlagning sker på en gasolspis och belysning med fotogenlampor. Vatten hämtas i en brunn strax intill. Uthyres under perioden april-oktober. 

Information om Mjölnarbostaden (pdf)

 • Tältängen vid Stensjödal

I anslutning till Mjölnarbostaden finns en äng som större grupper som vill övernatta i nationalparken är hänvisade till. Det är gratis att tälta här men grupper behöver boka via bokning@tyresta.se. Läs mer genom att klicka på länken:

Information om tältängen (pdf)

Bokning och frågor görs via bokning@tyresta.se eller 073-372 76 50.

 • Lillgården - mysigt boende i Tyresta by

Lillgården är från tidigt 1700-tal och ligger ca 500 meter från Tyresta by. Med sitt charmiga och lantliga läge bor man i avskildhet men ändå nära byn och diverse kommunikationer. Det går bra att parkera max en bil på Lillgården, P-tillstånd erfordras och fås av oss. Man hyr hela huset och här finns 4 bäddar, sängkläder och handdukar ingår. El och rinnande vatten finns, toalett och badrum finns i en separat byggnad ca 15 meter från huvudbyggnaden. En kasse ved finns om man vill elda i kaminen. Hundar är välkomna. Uthyres året runt i max en vecka åt gången.

Bokning, bilder och prisuppgifter finnes på Airbnb:

Om du har vidare frågor är du välkommen att höra av dig på bokning@tyresta.se eller 073-372 76 50

 • Janssongården - bo granne med Tyresta gård

Janssongården finns beläget mitt i Tyresta by. Här bor du med råmande kor och kvackande ankor som dina grannar, precis intill Tyresta nationalpark. Här finns tre rum som hyrs ut var för sig eller så kan man hyra hela huset. Sängkläder och handdukar ingår. El och rinnande vatten finns. De boende delar kök samt toalett/dusch. I rum nr 2 finns en egen toalett. I vandrarhemmet välkomnar vi inte hundar. Uthyres året runt i max en vecka åt gången.

Bokning, bilder och prisuppgifter finner du på Airbnb:

Om du har vidare frågor är du välkommen att höra av dig på bokning@tyresta.se eller 073-372 76 50

 • Vandrarhem – Lilla Tyresö i tjusig slottsmiljö

Detta STF-vandrarhem ligger några kilometer utanför Tyresta naturreservats norra del, i anslutning till Tyresö slott och drivs av Pilgrimscentrum. Länk till Pilgrimscentrum.

 • Styvnäset - båtmanstorp i skärgårdsmiljö

Styvnäset är ett båtmanstorp från 1700-talet som ligger stax utanför nationalparken, i Tyresta naturreservat. Torpet har enkel standard och ligger naturskönt vid Gränöfjärden, strax utanför Åvaviken norr om Dalarö. Torpet är möjligt att hyra veckovis. Man måste ha båt eller vandra några kilometer för att ta sig till Styvnäset.

Bokning, bilder och prisuppgifter finner du på Airbnb: Länk till Styvnäset

Om du har vidare frågor är du välkommen att höra av dig på bokning@tyresta.se eller 073-372 76 50

 • Glamping på Höjden

Kulturladan vid entré Höjden erbjuder ett lyxigt campingalternativ - glamping. Ett tipi-tält finns att hyra för 2-4 personer, vackert beläget strax utanför gränsen till Tyresta nationalpark och Sörmlandsleden. För den som önskar kan även mat ordnas. Länk till Glamping Höjden.

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.