Tyresta nationalpark
Skogsbild med stubbar och nedfallna träd i skogen.Foto: Stiftelsen Tyrestaskogen

Om Tyresta nationalpark

Bara två mil från miljonstaden Stockholm kan du få uppleva en riktigt gammal skog. Med hundraåriga tallar, tysthet och glittrande skogstjärn.

Genom att följa någon av lederna från exempelvis Tyresta by eller Stensjödal så kommer du snabbt in i urskogen. Dessa uråldriga skogar är alltmer ovanliga och Tyresta är det största urskogsområdet söder om Dalälven. Här möter du gamla knotiga tallar och högresta granar. Döda hålträd, växande ungträd och stabila jättar ger livsrum åt en mångfald av arter. Tyresta är tjäderns och ugglans rike.

Olika hackspettar, vildsvin, bäver och rådjur är invånare som du kanske har störst chans att få träffa. Men de flesta av skogens invånare visare sig sällan och det mest slående är kanske tystnaden.  I Tyresta får du plocka bär och matsvamp, men inte blommor och andra växter.

Samtidigt som Tyresta har nära till storstaden och är ett populärt naturområde så erbjuder skogarna en känsla av vildmark. Vid sjöar och utsiktsplatser kan du se hur skogen sträcker ut sig. Vild, långsam, stark och levande!

Ta bussen till urskogens rand

Buss eller pendeltåg från Stockholm tar dig till urskogens rand och stannar precis i utkanten av Tyresta by, som är huvudentré till nationalparken. På naturum kan du köpa en karta över området. Här startar leder från 2,5 km till 14 km. Välj det som passar dig! Sörmlandsleden passerar här och följer du den till Nyfors (12 km) eller Alby Friluftsgård (14 km) kan du åka med buss tillbaka till Stockholm.

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.