Abisko nationalpark
En person i gröna regnkläder sitter vid en klippa vid kanjonen.

Turtips som tar en halvtimme

För den som vill ta en kortare tur i nationalparken kan samevistet eller Abiskoeatnu kanjon passa bra som mål.

Om upplevelsen

Abiskoeatnu kanjon

Det vanligaste stället att besöka kanjonen är på den norra sidan av E10. Många tycker att det är kanjonens vackraste del. Från naturum går du västerut, förbi fjällstationen och vidare mot Abiskoeatnu. En däckspång är anlagd på kanjonens västra sida, som leder fram till en rastplats och  nationalparkssymbolen "guldkronan". I kanjonen häckar strömstare och det finns gott om intressanta växter. Kanjonen består av hårdskiffer och dolomit. Från rastplatsen kan du fortsätta norrut på en stig. Längre norrut mot Torneträsk finns en bro. På den östra sidan om kanjonen finns en grusväg ner till Torneträsk strand. Det går också att ta en stig tillbaka till naturum.

Du kan också gå över till södra sidan av E10 (det finns en gångtunnel under E10, nära jokken) och gå upp på vägen till linbanan som går över jokken. Här ser man Abiskoeatnu störta ner i en tunnel gjord under järnvägsbygget 1899.

Samevistet

Ta den anvisade stigen bakom järnvägsstationen. Efter 300 m når ni samevistet, en rekonstruktion av livet i ett höst- och vårviste. Lägret innehåller förrådsbyggnader, kåtor och torkställningar.

Hela året