Åsnens nationalpark
Vy över en sjö med himmel och öar i bakgrunden.Foto: Länsstyrelsen Kronoberg

Tvådagarsbesök

Kombinera en dagstur i skogen med övernattning och en tur på sjön.

Om upplevelsen

Efter en dags vandring i lövskog kan du övernatta i tält eller stuga på någon av campingarna eller Bed & Breakfast som ligger i närheten av nationalparken.

Det finns också en mindre övernattningsplats i nationalparken med vindskydd, toalett och eldplats med ved. Den ligger mellan entré Trollberget och Huleviks samhälle. Detta är den enda plats där det är tillåtet att tälta inom nationalparken under hela året. Under perioden 15 september – 30 april är det dessutom tillåtet att tälta inom zon B med undantag av området Bjurkärr (zon B finns markerat på karta i skötselplanen).

Glöm inte ta med dig en toa-spade när du stannar på plats utan toalett och ta med dig skräp när det inte finns sopsortering. 

Dag två kan du hyra kanot eller båt och ta en tur på sjön. Där är det ännu lättare att se havsörn, fiskgjuse och storlom. Du kan gå iland på t.ex. Bergön eller Södra Aspö.

Under perioden 1 april - 31 juli råder tillträdesförbud för att skydda häckande fåglar på norra delarna av dessa öar samt på många andra öar. Information finns på karta som du köper av kanotuthyrare eller skriver ut från hemsidan. Det är också skyltat ute på plats.

Ta del av väderrapport innan du ger dig ut för Åsnen har stora öppna vattenytor där det kan gå höga vågor. Om vädret är blåsigt och du är ovan kan du få fina upplevelser bara genom att åka längs med stranden och uppleva djurlivet i strandkärren och vassarna.

Du kan också kombinera besöket med andra upplevelser i många naturreservat, intressanta kulturmiljöer runt hela sjön Åsnen.

Tid

Hela året

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.