Dalby Söderskog nationalpark
Gul och röd stigmarkering på en trädstam. Foto: Maria Sandell

Välkommen

På dessa sidor kan du läsa om allt du behöver veta inför ett besök i Dalby Söderskog nationalpark. När det är bäst att besöka nationalparken, hur du hittar hit och om vilka regler som gäller i området.

Nationalparken är som allra vackrast på våren. En konsert av fågelsång och mattor av vitsippor, gulsippor och hålnunneört möter vandraren när våren kommer i april. Tiden då trädens löv ännu inte skuggar har den rikaste blomningen. Underbart är kort, när träden står gröna är blomningen över och skogsbingel tar över på marken.

Sveriges minsta nationalpark är värd ett besök även i sommarens täta grönska. I det dunkla ljuset under trädkronorna hittar man lugn och tystnad mitt i det skånska slättlandskapet. På vintern träder det karga trädlandskapet fram som en grafisk bild i vitt, grått och svart.

Alternativ till Dalby Söderskogs nationalpark

Kungsmarken; Strax öster om Lund ligger Kungsmarken. Här finns något för alla: prunkande orkidéängar, historiska spår som järnåldersgravar och fornborgar, en golfbana med ekologiskt tänk och en mångfald av fåglar och fjärilar.

Billebjer; Med fornlämningar, ljunghedar och frodig lövskog är Billebjer ett mångfacetterat naturreservat. Här finns bland annat mer än 300 arter av kärlväxter.

Prästaskogen; Prästaskogen erbjuder vacker vandring i enefälad och lummig lövskog. Några vresbokar stoltserar med sina egendomligt förvridna stammar och grenar. Från åsryggen har du milsvid utsikt över Vombsänkan.

Väder

För att vara säker på att du har rätt kläder efter väder kan det vara bra att hålla koll på det aktuella väderläget i området.

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.