Kosterhavets nationalpark
Rött trähus vid brygga, Rossö entré.Foto: Anders Tysklind

Entréerna

Du som besökare har lätt att få bra information om nationalparken. Tanken är att entrén ska inspirera, instruera och informera.

Entréerna ser lite olika ut: de är bemannade informationscentrum eller så finns bara skyltar med mer eller mindre detaljerad information. Naturum är huvudentrén till nationalparken.

Entré Strömstad

Kosterhavets entré i Strömstad ligger på torget i Norra hamnen vid Kosterbåtarnas tilläggningsplats. Här finns en bronsmodell över Kosterhavets nationalpark samt en informationsskylt och informationsmaterial. I Strömstad Infocenter precis intill hittar du information om turbåtar, boende och vad som är på gång i och runt Kosterhavet.

Entré Saltö. Foto: Anders Tysklind

Entré Saltö

Mitt på Saltö finns en parkering med en sommaröppen kiosk, toalettbyggnad och soprum. Kiosken är öppen 22 juni - 11 augusti alla dagar kl. 11-18.
Här finns även en markör och bronsmodell över Kosterhavets nationalpark samt en informationsskylt och informationsmaterial. Från parkeringen leder stigar ned till havet och runt ön. Vid badplatsen finner du en snorkelled, en naturstig under ytan. Vandra över klipporna och blicka ut mot det vida havet.

Entré Rossö

Kosterhavets entré Rossö är bemannat och inhyst i det nyuppförda hamnmagasinet i Rossö hamn.  Här hittar du en utställning om nationalparken och om Rossö som hummercentrum. Natur möter kultur; utställningen berättar om Kosterhavets mångfald och om hur livet vid kusten i alla tider påverkats av närheten till havet. Här kan du även se ett vackert bildspel. Entrén har också ett litet café. Utanför finns en markör och bronsmodell över Kosterhavets nationalpark samt en informationsskylt.
Öppettider för entré Rossö

Entré Resö

Entré Resö. Foto: Anders Tysklind

På entré Resö finns en obemannad utställning både inomhus och utomhus. Där hittar du information om Kosterhavets nationalpark, kulturhistoria om Resö och om fisket som bedrivs i området. Utställningen inomhus är öppen samma tider som livsmedelsaffären Resöboden har öppet.


I den lilla fiskehamnen på Resö kan du komma i kontakt med det yrkesfiske som bedrivs i Kosterhavet. Flera räktrålare har sin hemmahamn här. 

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.