Muddus / Muttos nationalpark
Vandringskängor, kåsa, karta och bestick.Foto: Laponiatjuottjudus

Kläder och utrustning

Utgångspunkten för dina kläder och din utrustning är att du ska hålla dig varm, torr och mätt. Bär inte för tungt. Ta inte med mer än du behöver, men var förberedd på att din tur kan ta längre tid än vad du har räknat med.

Skor och kläder

För att vandra krävs ordentliga vandrarkängor eller stövlar. Sommar som vinter är det bra om dina skor och pjäxor är ingångna och bekväma. Ha kläder som tål vatten och vind och var beredd på att det kan vara kallt, även om du vandrar mitt i sommaren.

Detta bör du ha i packningen

Ska du tälta så se till att ha ett bra tält som klarar väder och vind. Tändstickor är så klart ett måste. Var förberedd på mygg. De trivs extra bra på i skogarna och på myrarna i Muddus/Muttos. Om du inte gillar dem ska du passa på att vandra i juni eller senare i augusti. Mygghatt är att rekommendera.

Mobil, kikare, karta och kompass

Ha alltid med karta och kompass. Mobiltäckningen är dålig och mobilen fungerar bara på vissa platser. Glöm inte att ta med kikare. Ha kåsan nära till hands, vattnet går att dricka överallt. En vandringsstav är bra att ha som stöd under din vandring.

Väder  

För att vara säker på att du har rätt kläder efter väder kan det vara bra att hålla koll på det aktuella väderläget i området.

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.