Norra Kvills nationalpark
Vandringsled med ledmarkeringar och skyltFoto: Anna Lindberg

Välj mellan två vandringsleder

Ett litet stycke från parkeringen och rastplatsen Näckön ligger entrén till parken. Härifrån utgår de båda lederna Stora Idgölenrundan och Lilla Idgölenrundan.

Om upplevelsen

Stora Idgölenrundan

Rundan är 2,5 km (röd markering) och går genom skiftande miljöer i den gamla delen av parken. Första biten är brant och ibland lite våt men passerar flera mycket fina platser där de karaktäristiska blockmarkerna visar upp sig på bästa sätt. Leden går sedan runt Stora Idgölen eller Trollsjön som den också kallas. Bitvis är leden då spångad och man passerar otaliga träd med brandljud (spår av bränder) som står i sluttningen sydväst om Stora Idgölen. Några av de brända träden är över 300 år.

Lilla Idgölenrundan

Rundan är 4 km (blå markering) och passerar förbi både Stora och Lilla idgölen och upp på Idhöjden, 45 m över Stora Idgölens yta. Skogen kring Lilla Idgölen är yngre än i den gamla delen av parken men också här finns magnifika blockmarker som lockar fantasin till tomtar och troll. Från Idhöjden har man en fantastisk utsikt över det omgivande landskapet.

Tid

Hela året

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.