Padjelanta / Badjelánnda nationalpark
Renar som vandrar på led upp för snö i Njåtjosvágge. De sista renarna i ledet stångar varandra med hornen.Foto: Laponiatjuottjudus

Om Padjelanta / Badjelánnda nationalpark

Här i Padjelanta / Badjelánnda ligger samebyarnas sommarvisten på rad längs de stora sjöarna. Nationalparken är även sommarbetesland för renarna.  

Har du tur kan du se någon av samebyarna Tuorpon, Jåhkågaska tjiellde eller Sirges samla renar till kalvmärkning under de ljusa nätterna. Nuförtiden använder de helikopter och motorcyklar som hjälpmedel.

Sveriges största nationalpark

Padjelanta/Badjelánnda är Sveriges största nationalpark. Namnet är samiskt och betyder ”det övre landet”. Mjuka fjäll och stora sjöar omges av en fond av snöklädda fjäll; Sarek i öster och Sulidälbmá i väster tillsammans med de norska gränsfjällen.

Längs hela nationalparken går Padjelanta/Badjelánnda-leden och genom vissa delar sträcker sig även Nordkalottleden. Padjelanta/Badjelánnda-leden är känd för att vara lättvandrad och stugorna ligger på lagom dagsturers avstånd från varandra. Vid många visten kan du som vandrar köpa färsk fisk och nybakt bröd.

Ingår i världsarvet Laponia

1996 utsågs världsarvet Laponia, där Muddus/Muttos ingår tillsammans med nationalparkerna Sarek, Padjelanta / Badjelánnda och Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke. Till Laponia hör också naturreservaten Sjávnja/Sjaunja och Stubbá/Stubba samt områdena Sulidälbmá, Tjuoldavuobme och Ráhpaäno suorgudahka (Lájtávrredeltat).

För att ge tillbaka det ursprungliga samiska namnet på området heter nu nationalparken Padjelanta/Badjelánnda.

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.