Webbplatsen använder kakor (cookies) för att fungera på ett bra sätt. Här kan du läsa mer om hur vi använder kakor!

Läs mer
Padjelanta / Badjelánnda nationalpark
Fjällandskap med små hus vid standen av sjön Virihávrre, Padjelanta Badjelannda nationalpark, och fjällen i bakgrunden.Foto: Laponiatjuottjudus

Vacker utsikt över landskapet från fjällen

Vill du njuta av en vidunderlig utsikt så ska du besöka antingen Jiegŋáffo, Stáloluokta eller vandra längs den gamla Badjelánnda- Padjelantaleden.

Om upplevelsen

Gamla Padjelantaleden

Blåklocka. Foto: Laponiatjuottjudus.

Om du under din vandring utgår från stuglägret Gisuris eller Låddejåhkå kan man välja mellan två stigar. Den ena, den nyare leden, går längs Vuojatädno och den andra, den äldre, kallas för den gamla Badjelánnda- Padjelantaleden.

Väljer du att gå längs den gamla Badjelánnda- Padjelantaleden går du över fjället Njierek. Vid vackert väder har du en fantastisk utsikt över de stora sjöarna Sáluhávrre, Vásstenjávrre och Virihávrre och även över Sareks toppar. Stigen är rösad och lättgången. Under vandringen kan du njuta av Badjelánndas omtalade blomsterprakt.  

Jiegŋáffo

Från vistet Stáloluokta är det en fin vandring till fjället Jiegnáffo. Det är Badjelánndas högsta fjäll och är känt för blommorna som växer där   och är därför populärt bland botaniker. Jiegnáffo drar till sig renar under varma sommardagar då de kan få svalka på snöfälten och glaciären. Jiegnáffos betydelse märks av att fjället har en jojk som berättar om att till det stora snöfältet samlades stora renhjordar från flera samebyar.

Stáloluokta

Om du är i Stáloluokta, ta en tur upp på någon av fjälltopparna där får du en bra utsikt över Badjelánndas böljande landskap och de stora sjöarna. I väster ser du norska fjällen, i söder Sulidälbmá och i öster Sarek.

Tid

Sommar

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, Twitter och via mail.