Sarek nationalpark
Flygfoto över floddeltat i Sareks nationalpark med gröna buskområden och turkosa vattendrag.Foto: Laponiatjuottjudus

Välkommen

På dessa sidor kan du läsa om allt du behöver veta inför ett besök i Sarek nationalpark. När det är bäst att besöka nationalparken, hur du hittar hit och om vilka regler som gäller i området.

I Sarek vistas du på naturens villkor. Att vandra i Sarek är mer krävande än i exempelvis Padjelanta/Badjelánnda. Området har inte anpassats för turister. Det finns inga markerade leder och övernattningsstugor. De stugor som finns är för renskötseln eller för att sköta om och förvalta nationalparken. Det finns bara ett fåtal broar, till exempel säsongsbron i Skárjá.

I böcker om Sarek står det ofta att namnet betyder en svag rentjur. Men språkvetare är inte ense om den beskrivningen. Namnet kan också vara en avledning av ordet "sarre", blåbär, eller komma från det samiska ordet för spetsiga renhorn.

Det är ett område där samerna har flyttat med sina renar i hundratals år, och spåren är många men diskreta. Häll utkik efter gamla härdar, gamla boplatser och urgamla renflyttningsleder. Och ta det lugnt om du närmar dig en renflock eller en hjord. Sätt dig ner och vänta på att de har passerat eller gå runt för att inte störa dem.

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.