Sarek nationalpark
Man ser två skidåkare som drar sin packning på pulka bakom sig på botten i Rapadalen. Själva botten i dalen ligger i skugga men fjället framför och till höger badar i sol. Himlen är klarblå.Foto: Laponiatjoutjudus

Kläder och utrustning

Utgångspunkten för dina kläder och din utrustning är att du ska hålla dig varm, torr och mätt.

Bär inte för tungt. Packa smart och inte ta med mer än du behöver. Samtidigt måste man räkna med att saker kan ta mer tid än planerat när man vandrar i Sarek. Du kanske måste vänta på bättre väder, lägre vattenstånd eller gå en omväg för att komma fram.

  • Alla vandringar i området kräver ordentliga vandrarkängor eller stövlar. Sommar som vinter är det bra om dina skor och pjäxor är ingångna och bekväma.
  • Du måste vara utrustad för att kunna vada. I Sarek kan vaden vara så pass stora att det är bra att ha med sig skor enkom för det ändamålet. När man vadar kortare sträckor räcker det med att dra en rem som spänner fast regnbyxorna vid kängorna. En stav är ett bra stöd.
  • Ha kläder som tål vatten och vind och var beredd på att det kan vara kallt, även om du vandrar mitt i sommaren.
  • Eftersom det inte finns några markerade leder i Sarek behöver du karta och kompass. Vandring och skidåkning här kräver självständiga bedömningar. Mobilen fungerar bara i utkanterna av Sarek.
  • Du måste ha tält, kök, mat för det finns inga stugor. Se till att ha ett bra tält som klarar väder och vind. Tändstickor är så klart ett måste.
  • Var förberedd på mygg.
  • Vattnet går att dricka överallt. Stoppa ner en kosa för att kunna fylla på med vätska när du passerar en bäck.
  • Lokalbefolkningen som vandrar här går ingenstans utan sin kikare. Att kunna titta närmare på nyfödda kalvar, stora rovdjur, fåglar och omgivningarna förhöjer din resa.
  • Lokala tips är annars att ha med en stor bit näver för att lättare få eld. Torkat renkött väger i princip ingenting och ger massa energi. Glöm inte att ha en bra kniv. Ha kåsan och kikaren nära till hands och en rejäl vandringsstav för att kunna vada över jåkkar.

Väder 

För att vara säker på att du har rätt kläder efter väder kan det vara bra att hålla koll på det aktuella väderläget i området.

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.