Sarek nationalpark
Vy över Rapadalen. De snöklädda fjällen tornar upp sig mot den blåa himlen runt dalen.Foto: Laponiatjuottjudus

Om Sarek nationalpark

Sarek är nationalparken med sex av Sveriges högsta fjäll och nästan hundra glaciärer. 

Det är ett högalpint område där samer har bott och följt renens vandringar i urminnes tider. Genom sina årliga vandringar mellan olika betesland har renarna ristat in stigar i landskapet.

Renar. Foto: Laponiatjuottjudus

Det är en av få nationalparker i Sverige där det inte finns några bekvämligheter för besökarna. Det finns inga stugor, spänger eller markerade leder. Om du som vandrare möter renar är det viktigt att inte skrämma djuren. Sätt dig och vänta på att renarna passerar eller gå runt de betande djuren för att inte störa.

Nationalparken är även känd för sitt djurliv, de stora älgarna och de många rovdjuren. De många glaciärerna rinner ut i Sareks pulsåder Ráhpaädno, som skapar fjällvärldens mest kända delta. Området har präglats av inlandsisen och en vandring genom Sarek är en resa genom Sveriges geologiska historia.

Ingår i världsarvet Laponia

1996 utsågs världsarvet Laponia, där Sarek ingår tillsammans med nationalparkerna Muddus/Muttos, Padjelanta/Badjelánnda och Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke. Till Laponia hör också naturreservaten Sjávnja/Sjaunja och Stubbá/Stubba samt områdena Sulidälbmá, Tjuoldavuobme och Ráhpaäno suorgudahka (Lájtávrredeltat).

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.