Sarek nationalpark
Siluett av ett fjäll i solnedgång. Framför fjället står några kåtor.Foto: Carl-Johan Utsi

Historik

År 1909 inrättades de första nationalparkerna i Sverige, Sarek nationalpark var en av dessa.

När de första nationalparkerna bildades i Sverige var Sarek en av dem, tillsammans med bland annat Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke och Abisko nationalpark. De bildades efter amerikanska förebilder som Yellowstone.

Sarek var redan då känt för många och speciellt populärt bland forskare. Ofta var det kartografer och geografer som gjorde de första bestigningarna av de högre topparna, förutom de samer som bott i området i urminnes tider.

De sågs vid bildandet av Sarek som en del av naturen. Samerna fick fortsätta att bedriva sin renskötsel men fråntogs björnjakten i nationalparken. Karl-Erik Forsslund som besökte samerna i Sarek 1914, skriver att de han möter har svårt att förstå vad det handlar om. "De tycka särskilt, att de måste få skjuta björn, ej endast till självförsvar."

Genom åren urholkades succesivt rättigheterna för de renskötande samerna i nationalparken. År 2013 återfick man renskötselrätten i hela nationalparken. Idag har samerna rätt att använda markerna för sig och sina djur, förutom rätten att jaga älg. Älgjakten är undantagen i hela nationalparken.

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, Twitter och via mail.