Webbplatsen använder kakor (cookies) för att fungera på ett bra sätt. Här kan du läsa mer om hur vi använder kakor!

Läs mer
Skuleskogens nationalpark
Två röda stugor vid ett skogsbryn.

Näskebodarna

En gammal fäbodvall där det idag finns övernattningsstuga, grillplats och gott om tältplatser. Det är 3,8 km från Entré Syd.

Om upplevelsen

Näskebodarna användes förr i tiden som fäbodvall. Det betyder att bönderna i byn Näske flyttade ut sina djur för att beta i Skuleskogen under somrarna. Några personer, oftast unga ogifta kvinnor, fick följa med djuren för att hålla koll och mjölka dem. De bodde i små fäbodstugor. Stugorna användes även vid vårens strömmingfiske.

Byggnaderna flyttades till sin nuvarande plats 1867 från den äldre fäbodvallen någon kilometer längre norrut. Vallen bjuder sommartid på en varierad ängsflora med bland annat topplåsbräken, kattfot, röllika och femfingerört.

På den södra delen av vallen går det utmärkt att tälta. Mulltoalett, eldstad, ved och sittbänkar finns ett stenkast härifrån i anslutning till den timrade övernattningsstugan söder om bäcken. Stugan har fyra breda sängar och vedeldad kamin.

Norr om fäbodvallen ligger en handfull privatägda sommarstugor som inte ingår i nationalparken, vilket besökare uppmanas att respektera.

Tid

Hela året

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, Twitter och via mail.