Skuleskogens nationalpark
Utsikt genom ett fönster ut mot en sandstrand och havet.Foto: Erik Engelro

Näskebodarna

En gammal fäbodvall där det idag finns övernattningsstuga, grillplats och gott om tältplatser. Det är 3,8 km från Entré Syd.

Om upplevelsen

Näskebodarna användes förr i tiden som fäbodvall. Det betyder att bönderna i byn Näske flyttade ut sina djur för att beta i Skuleskogen under somrarna. Några personer, oftast unga ogifta kvinnor, fick följa med djuren för att hålla koll och mjölka dem. De bodde i små fäbodstugor. Stugorna användes även vid vårens strömmingfiske.

Byggnaderna flyttades till sin nuvarande plats 1867 från den äldre fäbodvallen någon kilometer längre norrut. Vallen bjuder sommartid på en varierad ängsflora med bland annat topplåsbräken, kattfot, röllika och femfingerört.

Strax söder om fäbodvallen ligger en en öppen övernattningsstuga. Stugan har fyra breda sängar och vedeldad kamin. Här finns även eldstad, vedbod och dass. Runt stugan och nere på stranden går det utmärkt att tälta. 

Norr om fäbodvallen ligger en handfull privatägda sommarstugor som inte ingår i nationalparken. Det är privat mark, vilket besökare uppmanas att respektera.

Timrad stuga vid skogskanten.

Tid

Hela året

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.