Skuleskogens nationalpark
En strand med sand och stenar vid havet.Foto: Johanna Öhrling

Kuststigen och Tärnättholmarna

Längs kusten mellan de två entréerna Syd och Nord går en fin vandringsled, Kuststigen. Den är mindre kuperad och enklare än många av de andra lederna i Skuleskogen. Här vandrar du nära havet och passerar flera fina sandstränder.

Om upplevelsen

Tärnättholmarna är ett trevligt mål för vandringen längs Kuststigen. Det var ursprungligen två små öar som på grund av landhöjningen idag är sammankopplade med fastlandet via landbryggor av sand. Här finns tre övernattningsstugor och flera rastplatser och eldstäder. Det är även fint att tälta.

Timrad stuga med en eldstad framför.

Från Entré Nord

Tärnättholmarna ligger 3,5 km från Entré Nord enkel väg. Från entrén följer du Höga Kustenleden söderut in i nationalparken. Strax passeras en kort avstickare upp i Krypenbranten där den sällsynta hänglaven långskägg kan beskådas. Efter ytterligare knappt 800 meter är man nere vid havet och den natursköna Salsviken. Landhöjningen förvandlar gradvis Salsviken till en insjö. Vid utloppet i havet finns en vacker tältplats med egen sandstrand, eldstad och torrtoalett. Färskvatten kan tas i Salsviksbäcken uppströms Salsviken men bör kokas om man vill vara helt säker.

Vandringen fortsätter sedan längs kusten mot Tärnättholmarna. Det är fina vyer ut mot havet mellan träden och relativt lättgånget.

Från Entré Syd

Om du utgår från Entré Syd är det 5,5 km till Tärnättholmarna enkel väg. Du börjar med att följa leden ner till Kälsviken. I denna mysiga vik finns en fin sandstrand som är populär för bad. Det finns också rastplatser med vindskydd, eldstäder och ved. Längs hela stranden samt en yta vid rastplatsen på norra sidan viken är det tillåtet att tälta sommartid.

Kälsviken är tillgänglig för rörelsehindrade via den breda, grusade gångvägen som leder ner från Entré Syd. Även dass och rastplats är tillgänglighetsanpassade. Läs mer om detta här:

Tillgänglighet

Du fortsätter sedan längs kusten bort mot Näskebodarna. Det är en gammal fäbodvall där det idag finns övernattningsstuga, grillplats och fina möjligheter att tälta. Läs mer om Näskebodarna här:

Näskebodarna

Kuststigen fortsätter sedan genom skogen till Tärnättholmarna.

Karta

Här hittar du en karta över Skuleskogen som visar nationalparkens leder:

Karta över leder och rastplatser

Tid

Hela året

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.