Söderåsens nationalpark
Höstbild över Odensjön med bokträd i höstfärgerFoto: Söderåsens nationalpark

Vackra platser att besöka i parken

Det finns många vackra platser att besöka och uppleva i Söderåsen nationalpark. Missa till exempel inte den djupt nedskurna dalgången vid Skäralid. En sprickdal med (för Skåne) mäktiga dimensioner, lodräta klippor och Skärån som rinner i dalbotten. Även Odensjön i Nackarpsdalen, utsiktspunkterna Kopparhatten, Hjortsprånget och Lierna rekommenderas för ett besök.

Om upplevelsen

Kopparhatten

Vy mot Kopparhatten utsiktsplats. Foto: Söderåsens nationalpark


Spektakulär utsikt över Skäralidsdalen från nationalparkens högst belägna punkt. Upplev hur rasbranter och klippväggar ramar in dalgången där Skärån slingrar sig fram. På dagar då molnen ligger lågt driver dimslöjor genom dalen, en dramatisk effekt som ger en känsla av att man är någon helt annanstans än Skåne.

Här finns en tillgänglighetsanpassad utsiktsramp, torrtoaletter och picknickbord. Det går att köra bil hela vägen hit, men antalet parkeringsplatser är begränsade.
Att gå Kopparhattsrundan (4 kilometer) som börjar i Skäralid är det vanligaste sättet att komma hit.

Hjortsprånget och Lierna

Hjortsprångsklippan. Foto: Söderåsens nationalpark

Två mycket vackra och exponerade utsiktspunkter med storslagna vyer över sprickdalen och med vildmarkskänsla. Hjortsprånget har fått sitt namn från en uråldrig jaktmetod. Genom att jaga ut hjort på klippsatsen kunde man driva dem över kanten.

Från Lierna har man fin utsikt över Korsskär, platsen där tre dalar möts. Ta med fika och en bok, eller bara njut av utsikten i stillhet. Mindre kända än Kopparhatten, men lika vackra.

Lierna utsiktsplats. Foto: Söderåsens nationalpark

Lierna ligger inte långt från Liagården, och från Skäralid är det inte långt till Hjortsprånget. Båda nås via Hjortsprångsrundan (7,7 kilometer) som börjar i Skäralid.

Skäralidsdalen

Skärån i Skäralidsdalen. Foto: Söderåsens nationalpark


Skärån slingrar sig genom dalen mellan de berömda rasbranterna omgiven av lummig bokskog. Här finns en mycket rik förekomst av mossor, svampar och lavar och vattnet i bäcken är kallt och klart. Välkommen in i Söderåsens hjärta.

Vid Skäralidsdalens mynning intill naturum ligger Skärdammen, där skogsbranterna på stilla dagar speglar sig i vattenytan.

Både Hjortsprångsrundan (7,7 kilometer) och Kopparhattsrundan (4 kilometer) går genom Skäralidsdalen. Även på Skåneleden som går mellan Skäralid och Klåveröd (6 kilometer) får du uppleva dalen.

Odensjön och Nackarpsdalen

Odensjön i södra delen av Söderåsens nationalpark. Foto: Söderåsens nationalpark

Omgiven av 30 meter höga rasbranter ligger den nästan cirkelrunda Odensjön. Ett populärt badställe på sommaren och man får även fiska här (fiskekort krävs).
Sjön har rent och klart vatten och är mer än 20 meter djup. Från toppen av de omgivande rasbranterna får man fin utsikt över sjön. Vid sjön finns ett vindskydd att fika i och en flytbrygga.
Odensjön ligger inne i Nackarpsdalen som är en öppnare och mer stillsam sprickdal än den i Skäralid, men likväl vacker.
I Nackarpsdalen går det fint att vandra och det finns grillplatser och torrtoalett.

Följ Odensjöpromenaden (1 kilometer),  Odensjöutsikten (2,6 kilometer) eller Nackarpsrundan (4,3 kilometer) för att uppleva området.

Det finns ett par vandringsleder som delvis går utanför, eller i kanten av nationalparken. Till exempel Blinkarpsrundan (7,6 kilometer) Odensjöutsikten (2,5 kilometer) och ett elljusspår (2,8 kilometer).
Du finner karta och detaljer via följande länk.

Härsnäsdammarna

Härsnäsdammarna. Foto: Söderåsens nationalpark

Undangömda i den lummiga lövskogen mellan Röstånga och Skäralid hittar man de vackra Härsnäsdammarna. De är från början anlagda som fiskedammar, även om det idag är svårt att gissa. Fiske är inte tillåtet. Det är en lugn plats med bänkar för fikasugna som är väl värt ett besök. Här finns ett rikt djur- och fågelliv och det går bra att gå med barnvagn hit från Härsnäs parkering.

Härsnäsrundan (4,9 kilometer) passerar dammarna och tar dig på en fin tur på områdets skogsstigar och grusvägar.

Rallaté

Basaltkuppen Rallaté i Söderåsens nationalpark. Foto: Söderåsens nationalpark

En försynt kulle av basalt, som är förstenad lava, som i själva verket är resterna av en 110 miljoner år gammal vulkan. Nås enklast till fots via Härsnäsrundan eller Skåneleden mellan Röstånga och Skäralid.

Tid

Hela året

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.