Stenshuvuds nationalpark
Höstbild på sandstranden med växtlighet till vänster och vattnet till höger.Foto: Ida Lundqvist

Rasta, äta och bo

Rastplats och toaletter

Bänkar och bord där du kan vila och äta din matsäck finns det gott om vid naturum, både i soligt läge och för den som vill ha skugga. Det finns några bänkar nere vid Krivareboden som ligger invid stranden. Dit kommer du om du följer den blå leden från huvudentrén. Vid naturum finns några bänkar under tak. De står på ängen öster om naturum. Det är även där du hittar grillplatsen.
Toaletter finns vid naturum. Torrdass finns vid stranden och vid norra entrén.

En dricksvattenkran finns vid toaletthuset vid naturum, där du kan fylla på din vattenflaska.

Grillplatser och elda

I Stenshuvuds nationalpark finns det två grillplatser. Den ena finns vid ängen nedanför naturum (vid huvudentrén) och den andra finns vid tältplatsen vid den norra entrén.

  • Du måste ta med dig egen ved eller grillkol.

  • Det är inte tillåtet att samla ved och grenar i nationalparken. Den döda veden ska ligga kvar som mat åt svampar och insekter.

  • Tänk också på att ta med något att vända maten med, det är inte tillåtet att bryta grenar till grillpinnar.

  • Att göra upp eld eller använda grill på annan plats än vid grillplatserna är förbjudet inom nationalparken.

  • Engångsgrillar får endast användas på grillplatserna. Det är inte tillåtet att använda dem på borden eller på marken, eftersom att de räknas som öppen eld enligt räddningstjänsten. Vid naturum finns en särskild soptunna för engångsgrillar.

  • Tänk på att släcka grillen ordentligt efter dig.

Vid eldninsgförbud eller hög risk för gräsbränder är grillning inte tillåten på grillplatserna. Kontakta naturum om du har frågor kring grillning i nationalparken. Om det råder ett eldningsförbud i kommunen eller inte hittar du på räddningstjänstens hemsida. Nationalparken ligger i Simrishamns kommun.


Tältning

I nationalparken finns en tältplats i norra delen av nationalparken, vid den norra entrén. Tältplatsen är en glänta i skogen nära havet och den är markerad med en skylt, så att du vet att du kommit rätt. Du får sätta upp ditt tält tidigast kl 16 och det ska vara nerplockat senast kl 10 dagen efter.

I övriga delar av nationalparken är det förbjudet att tälta.


Mat i närheten, boende och stuguthyrning

Det finns gott om fina boenden i närheten av nationalparken. Både hotell, bed and breakfast, stuguthyrning och vandrarhem. Skåne är känt för sin goda mat och det finns flera bra matställen utanför nationalparken, både restauranger och caféer. Mer information om Österlen, boende, aktiviteter och upplevelser hittar du hos Simrishamns turistcenter:

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.