Stenshuvuds nationalpark
Flygfoto över lummig växtlighet, hav och strand.Foto: Lovisa Gustafsson

Utsikten från Stenshuvud

Berget Stenshuvud är 97 meter högt på högsta punkten. Berget har tre utsiktspunkten varifrån man ser kusten åt olika håll. Det är 800 meter att gå upp till utsikten från huvudentrén.

Om upplevelsen

Berget Stenshuvud har gett namnet åt nationalparken. Du kan se Stenshuvud tydligt både från Simrishamns hamn och från Åhus sandstrand. Stenshuvud har i århundraden varit ett viktigt sjömärke för sjöfarare.

Vägen upp på Stenshuvud kantas av avenbokskog, som på våren är fylld av fågelsång och stora mattor av vitsippor. Under vintern ser man havet glimta mellan träden och de stora ekarna blir mer framträdande i skogen.

Väl uppe på Stenshuvud finns det tre utsiktspunkter: södra, östra och norra huvudet. Det är väl värt mödan att gå till alla tre, eftersom man ser kusten åt olika håll från de olika utsiktspunkterna. 

Högsta punkten på Stenshuvud är det norra huvudet, här står du 97 meter över havet och blickar ut över Hanöbukten.

För att komma upp på Stenshuvud följer du de röda ledmarkeringarna från huvudentrén. Det är 2 km att gå upp till utsikten och tillbaka igen.

Har du istället parkerat vid entré Hällevik (norra parkeringen vid Kiviks musteri) följer du enklast skåneledens orange markering upp på berget. Väl uppe på berget följ skyltarna mot Hällevik för att komma tillbaka till parkeringen.

Tid

Hela året

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.