Vadvetjåkka nationalpark
En person står bland krokiga och tunna träd med molnig vy upp mot fjället.Foto: Länsstyrelsen Norrbotten

Hitta hit

Vadvetjåkka nationalpark ligger väster om Torneträsk, nära gränsen mot Norge, i Kiruna kommun i Norrbottens län. Nationalparken är svårtillgänglig. Från närmaste väg är det 11 kilometer fram till den södra gränsen.

Karta över Vadvetjåkka nationalpark. Karta Länsstyrelsen

Vandra till nationalparken

Ett sätt att ta sig till Vadvetjåkka nationalpark är att vandra från Kopparåsen vid E10, som ligger cirka 20 kilometer från Abisko turiststation. En sommarled utgår från en parkeringsficka på norra sidan av E10, mittemot Kopparåsens järnvägsstation. Leden är drygt 10 kilometer lång. Det är en sommarled som är markerad med stenrösen och ibland orange färg på stenar och träd. I slutet av leden finns en bro. Du måste dock vada över ett vattendrag för att ta dig in i nationalparken. Det gäller även om man tar sig från andra håll in i nationalparken. När det är högvatten kan det vara mycket vatten och strömt i jokkarna. Ibland kan det vara lättare att vada efter att ha gått en bit uppströms utanför parken längs den västra gränsen. 

Från Kiruna till Kopparåsen, cirka 115 kilometer, med bil cirka 1 timme och 30 minuter. Förstora kartan för en detaljerad vägbeskrivning.

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.